​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Meest gestelde vragen over het coronavirus

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen met betrekking tot het coronavirus en onze kinderopvang.

Nauw contact met de GGD
Om het virus te signaleren en de mogelijke verspreiding ervan te voorkomen, hebben wij regelmatig contact met de GGD. Wij volgen de adviezen van de GGD, het RIVM en de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Information about the coronavirus and child care
The Childcare Parents Representation Organisation (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, BOinK) has set up a decision tree. With this tool you can check if your child is allowed to attend childcare or primary school. This decision tree answers when your child should stay home, how long it has to stay home and when it should be tested. When you have any questions or when you are in doubt about the outcome of the decision tree, call us on 088 233 7180 or send a mail to kindercentrum@berendbotje.nl.

 

1. Welke kinderen mogen naar de opvang?

De kinderen die naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelgroep of gastouder gaan. We vragen je wel om de beslisboom te volgen als je kind verkouden of ziek is. 

De buitenschoolse opvang (bso) is van maandag 20 december t/m vrijdag 24 december alleen geopend voor gezinnen waarvan minimaal één van de ouders werkzaam is in een cruciaal beroep en opvang echt niet anders geregeld kan worden. Welke beroepen dit zijn, lees je hier.

2. Mag mijn verkouden kind naar de opvang komen?

Als je kind verkouden of ziek is, dan kun je met behulp van de beslisboom eenvoudig beoordelen of je kind wel of niet naar de opvang mag. Deze beslisboom is gemaakt door BOinK (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang) in samenwerking met AJN Jeugdartsen Nederland en het RIVM. 

Hieronder vind je de meest recente beslisboom.

Twijfel je of je kind wel of niet naar de opvang kan? Neem dan contact op met je gastouder of de pedagogisch medewerker op de groep. Je kan ook bellen naar 088-2337180.

3. Welke maatregelen hebben jullie genomen om de opvang zo veilig mogelijk te maken?

Voor alle locaties en bij onze gastouders gelden de algemene maatregelen die hieronder staan. 

       Algemene maatregelen

  • Als kinderen gezondheidsklachten hebben, kunnen ouders met behulp van de beslisboom beoordelen of een kind wel of niet naar de opvang kan (zie ook vraag 3). Krijgt een kind klachten tijdens de opvang, dan kan het zijn dat we de ouders vragen om het kind op te halen. 
  • Als een kind een dag niet komt, dan melden ouders hem/haar af via de Berend Botje OuderApp.
  • Opvangruimtes en andere ruimtes worden elke dag gelucht als de groep verlaten is. 

       Brengen en halen

  • Kinderen worden gebracht en gehaald door maximaal één volwassene.
  • Ouders komen bij voorkeur niet binnen. Als ze binnen komen ontsmetten ze de handen en dragen zij een mondkapje.
  • De jas en schoenen van de kinderen worden aan gelaten, deze trekken de medewerkers uit.
  • Baby’s worden overgedragen via de Maxi-Cosi, een wipper of speelkleed.
  • De overdracht vindt plaats via het logboek. Tijdens het brengen en halen beperken we het contact zoveel mogelijk. 
4. Mijn gastouder kan geen opvang bieden. Wat nu?

Als je gastouder of een van de huisgenoten ziek is, kan het zijn dat ze geen opvang kan bieden aan je kind. De gastouder beoordeelt door middel van de beslisboom 12+ - thuisblijven of naar school/werk? of ze wel of geen opvang mag bieden.

Kan je gastouder tijdelijk geen opvang bieden, neem dan contact op met je bemiddelingsmedewerker. 

5. Ik ben in een risicogebied geweest. Mag mijn kind dan naar de opvang?

Bekijk hier de adviezen van de Rijksoverheid.  

6. Mijn kind moet worden getest, hoe werkt dat?

Indien je je kind wilt laten testen op corona kun je telefonisch een afspraak maken met de GGD via 0800-1202. De GGD informeert je vervolgens op welke manier (jonge) kinderen in jouw regio worden getest. Meer uitleg hierover en meer informatie over de verschillende manieren van afnemen van de test, vind je op de website van het RIVM. De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft ook een video gemaakt over een coronatest bij kinderen.

Is een zelftest mogelijk?
Het is bij milde klachten ook mogelijk een zelftest te doen. Houden de klachten aan, dan dient de volgende dag nogmaals een zelftest te worden afgenomen. Wanneer de zelftest positief is, dan moet deze nog bevestigd worden met een test van de GGD. Bij een positieve zelftest gaat het hele gezin direct in quarantaine. Een zelftest is niet voldoende als een kind in contact is geweest met een positief getest persoon. In dat geval moet een GGD-test worden gedaan. 

7. Wat als mijn kind in quarantaine moet?

Indien je kind op de groep in contact is geweest met een besmet kind/pedagogisch medewerker, dan betekent dit het volgende:

Groep hoeft niet in quarantaine
Als er hooguit 1 à 2 coronabesmettingen op een groep geconstateerd zijn, dan hoeven de kinderen niet in quarantaine. Dit betekent dus dat alle kinderen gewoon naar de opvang mogen komen. Let op! Heeft een kind (lichte) verkoudheidsklachten, dan gelden in dat geval de quarantaineregels zoals we ze kennen van de afgelopen periode: het kind gaat gedurende 10 dagen na het laatste contact met een besmet persoon in quarantaine en komt weer terug op de groep als hij/zij klachtenvrij is. Je kunt er ook voor kiezen om je kind 5 dagen na het laatste contact met een besmet persoon te laten testen bij de GGD. Is de uitslag negatief, dan mag je kind weer naar de opvang komen. Let op: een zelftest is in dit geval niet voldoende.

Indien er meerdere besmettingen op één groep zijn, dan overleggen wij met de GGD wat de vervolgstappen zijn. Dit verschilt per situatie.

Afmelden
Blijft je kind thuis vanwege verkoudheidsklachten, dan vragen je hem/haar af te melden in de Berend Botje OuderApp. Je kunt het ook doorgeven aan de leidinggevende van jouw locatie, dan doet zij dit voor je. 

Testen bij de GGD
Indien je je kind wilt laten testen op corona kun je telefonisch een afspraak maken met de GGD via 0800-1202. De GGD informeert je vervolgens op welke manier (jonge) kinderen in jouw regio worden getest. De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft ook een video gemaakt over een coronatest bij kinderen. 

Voor kinderen vanaf 7 jaar kun je telefonisch een testafspraak maken óf online met een eigen DigiD. In het geval je kind nog geen DigiD heeft, adviseren we je deze aan te vragen via www.digid.nl. Via de DigiD ontvang je bovendien sneller de uitslag. 

8. Ik heb een andere vraag. Bij wie kan ik terecht?

We horen het graag als je een vraag hebt over het coronavirus en kinderopvang.

  • Gaat jouw kind naar één van onze locaties, dan kun je terecht bij de leidinggevende van jouw locatie. Je kunt ook één van onze collega's van de binnendienst bellen via 088-2337180. Zij helpen je graag verder.
  • Gaat jouw kind naar een gastouder, stel je vraag dan aan je gastouder of bemiddelingsmedewerker.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement of onze privacyverklaring.