Aanmelden kinderopvang!

Meest gestelde vragen over het coronavirus

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen met betrekking tot het coronavirus en onze kinderopvang.

Nauw contact met de GGD
Om het virus te signaleren en de mogelijke verspreiding ervan te voorkomen, hebben wij regelmatig contact met de GGD. Wij volgen de adviezen van de GGD, het RIVM en de Brancheorganisatie Kinderopvang.

1. Is Berend Botje weer voor iedereen geopend?

Vanaf maandag 11 mei zijn de kinderdagverblijven, de peuterspeelgroepen, de buitenschoolse opvang en de gastouderopvang weer geopend voor de reguliere opvang. Dus ook voor ouders die niet werken in cruciale beroepen. Ouders die op dit moment nog geen klant bij ons zijn en werkzaam zijn in vitale beroepen kunnen ook na 11 mei gebruik blijven maken van de noodopvang. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze binnendienst via 088-2337000 of kindercentrum@berendbotje.nl.

 

2. Welke maatregelen zijn er genomen om de veiligheid zo veel mogelijk te garanderen?

Om de veiligheid van de kinderen, de ouders en onze medewerkers op de kindercentra zo veel mogelijk te garanderen hebben we een aantal aanvullende maatregelen genomen. Daarnaast gelden een aantal specifieke locatiegebonden maatregelen.

       Algemene maatregelen

 • Ouders en medewerkers houden 1,5 meter afstand van elkaar. Dit geldt ook voor ouders onderling. Medewerkers onderling proberen zich hier zoveel mogelijk aan te houden.
 • Voor kinderen onderling en tussen medewerkers en kinderen geldt geen afstand van 1,5 meter.
 • Kinderen uit verschillende groepen komen niet met elkaar in contact (zowel binnen als buiten).
 • Kinderen mogen niet naar de opvang komen wanneer zij verkoudheidsklachten, benauwdheid en/of koorts (boven 38 graden Celsius) hebben. Ontstaan deze klachten gedurende de dag dan moet het kind zo snel mogelijk worden opgehaald.
 • Kinderen mogen eveneens niet naar de opvang komen als een van de gezinsleden benauwdheidsklachten of koorts (boven 38 graden Celsius) heeft.
 • Komt jouw kind niet naar de opvang? Dan verzoeken we je dringend om hem/haar af te melden via de Berend Botje OuderApp. 
 • De noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen loopt door.

       Brengen en halen

 • Volwassenen ontsmetten de handen voordat ze het gebouw binnen gaan. Desinfecterende handgel is aanwezig op alle locaties.
 • Kinderen worden gebracht en gehaald door maximaal één volwassene.
 • Alle kinderen worden naar de eigen groep gebracht. De jas en schoenen van de kinderen worden aan gelaten, deze trekken de medewerkers uit.
 • Baby’s worden overgedragen via de Maxi-Cosi, een wipper of speelkleed. Zo kunnen ouders en medewerkers op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.
 • De overdracht vindt plaats via het logboek. Probeer het mondelinge contact zo beperkt mogelijk te houden tijdens het brengen en halen.

Alle locatiespecifieke afspraken over het brengen en halen van de kinderen zijn gecommuniceerd via de Berend Botje OuderApp.

Gastouderopvang
De extra maatregelen m.b.t. de veiligheid en hygiëne bij de gastouderopvang is vastgelegd in een speciaal daartoe opgesteld protocol, zie hiervoor het gast.ouderportaal.

3. Wanneer mag mijn kind NIET naar de opvang komen?

Na 11 mei geldt nog steeds de regel dat we kinderen met (milde) klachten niet op mogen vangen. Als je kind last heeft van één van de volgende symptomen, dan vragen wij je jouw zoon/dochter thuis te houden:

 • Hoesten
 • Neusverkoudheid
 • Koorts

Als een van deze symptomen ontstaat tijdens de opvang, dan vragen wij je om jouw kind op te halen.

Ziekte in het gezin
Heeft een van de gezinsleden koorts? Bijvoorbeeld een van de ouders of een broertje of zusje? Dan mag een kind niet naar de opvang komen. Dit geldt ook voor ouders in cruciale beroepen.

4. Wat als mijn gastouder ziek is?

Gastouders met luchtwegklachten en/of koorts boven 38 graden Celsius bieden geen opvang en hebben de mogelijkheid om zich te laten testen op COVID-19, als zij minimaal 24 uur klachten hebben. Als zij 24 uur klachtenvrij zijn of negatief zijn getest kunnen zij weer aan het werk.

 • Bij gastouderopvang in eigen huis geldt: wanneer een huisgenoot van de gastouder verkoudheidsklachten en/of koorts boven 38 graden Celsius heeft, kan er geen (nood)opvang worden geboden.
 • Bij gastouderopvang aan huis geldt: wanneer een huisgenoot of één van de leden van het gezin van het gastkind verkoudheidsklachten en/of koorts heeft kan er geen (nood)opvang door de gastouder worden geboden.

Beoefen je een cruciaal beroep en kun je niet terecht bij je gastouder? Dan kun je in dat geval met schoolgaande kinderen terecht bij de basisschool. Is dit niet het geval of lukt dit niet, dan kun je gebruik maken van noodopvang bij een van de kinderdagverblijven of bso's bij jou in de buurt. Ook als je daar nog geen klant bent. Voor deze opvang worden geen extra kosten in rekening gebracht. Neem contact op met onze collega's van kantoor via kindercentrum@berendbotje.nl voor de mogelijkheden. Is er bij jou in de buurt geen locatie van Berend Botje? Dan kun je ook terecht bij andere kinderopvangorganisaties. 

5. Verzorgt Berend Botje noodopvang?

Net als elke andere kinderopvangorganisatie bieden wij ook na 11 mei noodopvang aan kinderen van ouders die werkzaam zijn in vitale beroepen. Dit geldt ook voor ouders die op dit moment nog geen klant bij ons zijn. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met onze binnendienst via 088 233 7000 of kindercentrum@berendbotje.nl. Wanneer je gebruik wil maken van noodopvang, vul dan dit formulier in. 

6. Hoe is de betaling vanaf 16 maart geregeld?

Alle ouders worden gecompenseerd in de kosten voor kinderopvang. De overheid vergoedt de eigen bijdrage tot het fiscaal maximum uurtarief voor de periode van 16 maart tot 8 juni. Dit deel van de compensatie wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. Kinderopvangorganisaties compenseren ook een deel van de kosten die ouders hebben gemaakt. Dit gaat om de kosten boven het fiscaal maximum uurtarief voor de periode van 16 maart tot 11 mei. Voor gastouderopvang is de compensatieregeling iets complexer. Hier hebben wij de ouders over geïnformeerd. Mocht je hier verder vragen over hebben, kun je uiteraard contact met ons opnemen.

Ouders worden met klem gevraagd de factuur van kinderopvangorganisaties te betalen. De kinderopvangtoeslag en facturatie lopen dus ook gewoon door. Dit geldt voor alle opvangvormen, ook voor gastouderopvang. Lees meer over dit besluit in de kamerbrief van 16 april waarin staatssecretaris van Ark van het ministerie van SZW de compensatieregeling in hoofdlijnen beschrijft.

Waarom is het belangrijk gewoon de factuur te betalen?

 • Door de factuur te betalen kan de overheid straks makkelijk organiseren dat je jouw opvangkosten terugkrijgt. Het kabinet is in gesprek met de Belastingdienst over hoe ze dat het beste kunnen regelen. Deze regeling geldt voor álle ouders, ook als je nu wel gebruikt maakt van de opvang.
 • Voor langere duur is het belangrijk dat de kinderopvangorganisaties overeind blijven zodat je kind straks weer van de vertrouwde opvang kan blijven genieten.
 • Het plekje voor jouw kind blijft zo gegarandeerd.

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen hierin, kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Daar vind je de meest gestelde vragen over de betaling voor kinderopvang.

7. Ik heb een vraag, hoe zijn jullie te bereiken?

Helaas zijn wij op dit moment telefonisch minder goed bereikbaar. Als gevolg van de landelijke maatregel om zo veel mogelijk thuis te werken, werken ook de meeste medewerkers van ons centraal bureau thuis. Hierdoor zijn de mogelijkheden om je telefonisch te woord te staan beperkt. Wij doen ons best om je zo snel mogelijk te woord te staan. Per mail zijn we wel goed bereikbaar. Heb je een vraag? Mail dan gerust naar de betreffende afdeling:

Administratie kinderdagverblijf, peuterspeelgroep of bso    kindercentrum@berendbotje.nl
Administratie gastouderbureau gastouderbureau@berendbotje.nl
Bemiddelingsmedewerkers gastouderbureau bmwsecretariaat@berendbotje.nl
Algemeen/receptie algemeen@berendbotje.nl
Communicatie communicatie@berendbotje.nl
Personeelszaken personeelszaken@berendbotje.nl

 

Let op: maandag 1 juni zijn wij gesloten in verband met Pinksteren.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement of onze privacyverklaring.