​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Waarom ouders voor gastouderopvang kiezen

Bij een gastouder - Aan het werk

Als bemiddelingsmedewerker krijg ik regelmatig van jonge ouders de vraag: hoe weet ik welke vorm van opvang het beste bij mij en mijn kind past? Wanneer kies ik bijvoorbeeld voor een kinderdagverblijf en wanneer voor een gastouder? En wat is voordeliger voor mij? Daarom vertel ik je graag meer over de voordelen van een gastouder.

Waarom ouders voor gastouderopvang kiezen

Er zijn een aantal verschillen tussen een kinderdagverblijf en gastouderopvang. Bij welke vorm van opvang jij en je kind(eren) zich het beste voelen, hangt af van jullie situatie. Veel mensen kiezen voor een gastouder vanwege het kleinschalige, huiselijke en flexibele karakter.

Flexibel

De meeste gastouders zijn flexibel in opvangdagen en -tijden. Als jij op vaste dagen en tijdstippen werkt, is dit misschien van minder belang. Als jij op onregelmatige tijden werkt, kun je met een gastouder afstemmen hoe laat jij je kind brengt en ophaalt. Soms kan een gastouder ook voor je kind koken of is opvang in de avonduren mogelijk. Dit kun je allemaal samen afstemmen.

Kleinschalig

Bij een gastouder worden maximaal zes kinderen opgevangen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar, met een maximum aantal kinderen per leeftijdscategorie. Het kan dus zo zijn dat de gastouder, naast bijvoorbeeld jouw baby van zes maanden, ook een peuter, kleuter en ouder kind opvangt. Wat ik zelf ook heel fijn vind aan het kleinschalige karakter van gastouderopvang, is dat de gastouder en het kind een persoonlijke band opbouwen.

Huiselijk

De opvang is meestal bij de gastouder thuis. Ik merk dat veel ouders en kinderen het fijn vinden dat zij in een gezellige, huiselijke omgeving worden opgevangen. We noemen het niet voor niets ‘opvang dichtbij thuis’. Overigens check ik jaarlijks ook of het huis voldoet aan veiligheidseisen en bezoek ik de gastouder regelmatig, ook onaangekondigd. Je bent ervan verzekerd dat je kind op een veilige plek wordt opgevangen.

Wat doet een gastouderbureau?

Wat de gastouder doet, is duidelijk. Maar wat doet Berend Botje nu eigenlijk als gastouderbureau? In het kort komt dat hier op neer:

  • Werven en selecteren van nieuwe gastouders om te zorgen voor voldoende aanbod;
  • Match tussen jou, je kind en de gastouder realiseren;
  • Ondersteunen bij vragen - zowel die van jou als die van je gastouder;
  • Regelmatig (aangekondigd en onaangekondigd) je gastouder bezoeken om te kijken hoe het gaat;
  • Jaarlijkse evaluatiegesprekken met ouders, indien gewenst kan dit uiteraard vaker;
  • Trainingen en cursussen verzorgen voor je gastouder zodat haar kennis up-to-date is;
  • Aanspreekpunt voor advies en vragen op pedagogisch gebied;
  • Toezicht op veiligheid en wettelijke eisen (denk aan EHBO-cursussen, maar ook veiligheid en hygiëne);
  • Administratieve zaken en regelen van kinderopvangtoeslag;
  • Altijd een goede bereikbaarheid voor vragen: dit kan telefonisch of per mail, maar je kunt ons ook op kantoor bezoeken.

Tip

Bekijk ook eens onderstaande video om te kijken hoe het eraan toe gaat op ons gastouderbureau.

De kosten van een gastouder

Wist je dat je ook kinderopvangtoeslag kunt krijgen bij gastouderopvang? En dat je, afhankelijk van jouw inkomen en hoeveel je werkt, soms maar een paar tientjes per maand betaalt voor een paar dagen opvang? Wil je meer weten over de kosten? Gebruik dan onze gratis rekentool.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met ons gastouderbureau via telefoonnummer 088 – 233 7000 of kijk op deze pagina voor meer informatie.

Brenda, bemiddelingsmedewerker gastouderbureau

Terug naar overzicht