​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Kinderen op de juiste manier benaderen

Op de groep - Aan het werk

Ik communiceer op een hele bewuste manier met kinderen. Over alles wat ik zeg en doe denk ik van tevoren na. Kinderen vinden het namelijk fijn als je ze op de juiste manier benadert. En wanneer je dit doet, merk je duidelijk verschil in hun gedrag. Ze luisteren beter en voelen zich veiliger.

Kinderen op de juiste manier benaderen

Tijdens mijn werk ben ik mij de hele dag bewust van hoe ik met kinderen praat. Ik praat op ooghoogte, geef kinderen tijd om te antwoorden en luister goed wanneer zij iets vertellen. Want wanneer je op de juiste manier vragen stelt en een kind de ruimte geeft om een antwoord te formuleren, krijg je een veel beter inzicht in wat er speelt bij een kind en wat hem of haar interesseert. Hier kun je dan op inspelen met een passend spel waar een kind veel meer in opgaat en van leert, dan in iets wat hem of haar minder bezighoudt. Dat is eigenlijk best logisch. Zelf leer je ook meer en sneller over onderwerpen die je interesseren. 

'Leg uit waarom er regels zijn, dan gaan kinderen er beter mee om'
Net als volwassenen vinden ook kinderen het fijn om te weten wat er gebeurt en wat er gaat gebeuren. Daarom kondig ik alles aan. ‘Ik ga nu je gezicht schoonmaken’ of ‘ik ga je optillen’. Voor kinderen is het veel fijner dit te weten, dan wanneer iets plotseling gebeurt. Hetzelfde geldt voor regels. Leg kinderen uit waarom de regels er zijn en zij zullen er gegarandeerd beter mee omgaan. Belangrijk is ook om de regels op een positieve manier uit te spreken. Niet: ‘je mag niet rennen in de gang’ maar ‘in de gang lopen we’.

Kinderen voelen zich veiliger
Door op de juiste manier met kinderen te communiceren, voelen kinderen zich veiliger. Pas wanneer een kind zich veilig voelt, kan het zich volledig ontwikkelen. En dat vinden we bij Berend Botje belangrijk. Onlangs volgde ik de cursus ‘Oog voor interactie’. Tijdens deze cursus heb ik mijn interactievaardigheden verder getraind. Elke week kreeg ik een opdracht om aan bepaalde vaardigheden tijdens een werkdag te werken. De uitvoering van deze opdracht werd gefilmd en keek ik samen met collega’s en de cursusbegeleider terug om te beoordelen. Een goede manier om me bewust te worden van hoe mijn interactie met de kinderen is. Het was ontzettend leuk om te zien dat wanneer je op de juiste manier communiceert het ook écht effect heeft. Leuk ook om te zien wat ik allemaal al goed doe en motiverend om daarmee verder te gaan. Deze cursus en de vele andere cursussen die ik bij Berend Botje kan volgen, geven veel verdieping aan het mooie werk wat ik mag doen!'

Ineke, assistent locatieleidinggevende 

 

 

 

 

Terug naar overzicht