​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Omgaan met Autisme Spectrum Stoornis

Van de pedagoog - Opvoeding

Tijdens de Autismeweek 2019, die loopt van 31 maart t/m 6 april, vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) extra aandacht voor de ongeveer 200.000 mensen met autisme in ons land. Ook ik krijg regelmatig vragen binnen over Autisme Spectrum Stoornis*, ofwel ASS. Ouders van kinderen met ASS vinden het vaak lastig om het gedrag van hun kinderen te begrijpen en weten ook niet altijd goed hoe ze daar mee om moeten gaan. Om hen meer inzicht te geven in de leefwereld van hun kinderen, heb ik op het Centraal Bureau van Berend Botje een thema-avond georganiseerd.    

Tijdens de thema-avond heb ik uitgelegd hoe prikkels bij kinderen met ASS binnen kunnen komen. Als alle geluiden hard aankomen, als je allerlei details ziet die een ander niet opvallen of als licht veel feller is, dan kan een wandelingetje door een rustige straat bijvoorbeeld al heel anders overkomen.

Wil je ook een indruk krijgen? Zoek het volgende Youtube-filmpje eens op: https://www.youtube.com/watch?v=plPNhooUUuc

Kinderen met ASS hebben vaak moeite met veranderingen, maken soms herhalende bewegingen, lopen (letterlijk) op hun tenen, bewegen krampachtig, zijn soms extreem hoog of laag begaafd en kampen soms met een laag zelfbeeld. Ze lopen vaak tegen problemen aan als angsten, prikkelbaarheid of concentratieproblemen. Maar...Autisme is ook een kracht! Want ASS kan ook betekenen: stiptheid, onverstoorbaar kunnen doorwerken, een groot analytisch denkvermogen, een goed geheugen en oog voor detail.

Natuurlijk kwam ook de aanpak ter sprake en werden tips uitgewisseld. Bijvoorbeeld de ouderwetse 3 R’en van Rust, Reinheid en Regelmaat. Want als de wereld zo verwarrend is, is niets fijner te weten waar je aan toe bent en dat je een rustig plekje voor jezelf hebt. Het helpt autistische kinderen om ze goed voor te bereiden op een situatie. Bedenk dat voorspelbaarheid niet hetzelfde betekent als dat ‘altijd alles hetzelfde is’. Het betekent wel dat je van te voren uitlegt wat er waarschijnlijk gaat gebeuren. Als een kind met autisme het moeilijk heeft is het goed om een alternatief te noemen, iets aan te bieden wat wel kan of wat wel mag. 

Zeg tegen kinderen met autisme het liefst zo direct mogelijk wat je bedoelt. Dubbelzinnig taalgebruik, cynisme of sarcasme vinden zij vaak heel lastig. De belangrijkste tip is: praat vooral mét het kind en niet óver het kind. Een kind vragen: “Wat kan ik voor jou doen?” levert vaak goede ideeën op en zet het kind zelf ook aan het denken. 

Het werkt ook om je ervaringen te delen met anderen. Samen kom je verder! Daarom vind ik het fijn te merken dat ik ouders kan helpen met het aanreiken van handvatten. Waar je ook terecht kunt is De Nederlandse Vereniging voor autisme (autisme.nl). Zij biedt een platform waar je met al je vragen terechtkunt en waar je bijvoorbeeld andere ouders kunt ontmoeten. De site staat bovendien boordevol handige informatie en nuttige tips.

Kirsten Frazer, orthopedagoog

*ASS is de verzamelnaam van een aantal stoornissen, die vroeger apart werden benoemd. Onder ASS valt:

  • Klassiek autisme
  • Asperger
  • Syndroom van Rett
  • De desintegratieve stoornis
  • PDD-NOS

 

Terug naar overzicht