Ongeveer drie jaar geleden is Berend Botje gestart met een speciaal Inrichtingsteam voor alle locaties. Ons team bestaat uit drie personen; Christine Zevenbergen, Marja de Kramer en ik. Christine is inmiddels met pensioen, maar heeft net als Marja en ik jarenlang als pedagogisch medewerker op de groep gestaan bij Berend Botje. Van kinds af aan vond ik het leuk om met interieur bezig te zijn en nu mag ik me dus bezighouden met de inrichting van onze locaties. Een super job!
Hoe richt je een ruimte op een kindercentrum in en waar houd je allemaal rekening mee? Om daar achter te komen, hebben we een aantal cursussen gevolgd. Met alle nieuwe kennis zijn we vervolgens aan de slag gegaan. Inmiddels hebben wij 17 locaties van Berend Botje onder handen genomen. Onze inrichting steunt op een aantal belangrijke pijlers.
Zo zorgt een rustige en overzichtelijke ruimte voor een veilig en vertrouwd gevoel bij kinderen. Voorheen zag je op kinderdagverblijven vaak veel felle, primaire kleuren; het kon niet gek genoeg. Heel leuk, maar kinderen gedijen beter in een rustige omgeving. Daarom hebben we gekozen voor witte muren. Verder gebruiken we veel grijs en groen, daarmee halen we de kleuren van buiten naar binnen. Dit zijn rustige, natuurlijke kleuren die ook terugkomen in het spelmateriaal en de kasten waarin we het speelgoed opbergen.
We kijken goed naar de verlichting; kan deze bijvoorbeeld dimmen als je rustig op de bank zit? Plastic materialen proberen we zo veel mogelijk te weren, in plaats daarvan gebruiken we veel duurzame producten als hout. Ik zeg altijd: ‘hoe rustiger de ruimte, hoe meer kleur de kinderen zelf kunnen brengen.’ Ook de knutsels en werkjes mogen lekker kleurrijk.
Een ruimte die regelmatig verandert is voor kinderen heel verwarrend. ‘De weg weten’ op de groep zorgt voor veiligheid. Daarom hebben we vaste activiteitenplekken (gemiddeld 6 à 7 op een groep), zodat kinderen altijd weten waar de huishoek is, waar de bouwmaterialen liggen en waar de poppenhoek is. In het begin is het even aftasten waar alles het best staat. We hebben heel wat heen en weer geschoven met kasten, die dan toch niet op de juiste plek bleken te staan. Je moet het altijd eerst even voelen. Wat is de looproute, hebben we zo goed zicht op de groep, is de veiligheid gewaarborgd? Opnieuw inrichten is een heel proces waarbij we alle pedagogische medewerkers van een locatie betrekken. Zij kennen de ruimten goed en kunnen goed aanvoelen wat wel of niet werkt. Daar gaan soms maanden over heen. Maar als het eenmaal goed staat, veranderen we er niets meer aan. We merken dat de kinderen die duidelijkheid fijn vinden.
We vinden een huiselijke sfeer heel belangrijk. We zorgen voor een rustig hoekje met een lekkere bank en een kleed op de grond. Voor baby’s is het bijvoorbeeld ook lekker om in een rustige omgeving, een soort terugtrekplekje, gevoed te worden.
Eén van de belangrijkste pedagogische stromingen waar Berend Botje zich door laat inspireren, is Reggio Emilia. Reggio Emilia heeft als uitgangspunt dat kinderen creatieve, onderzoekende mensen zijn vol ideeën en gedachten. Zij drukken zich niet alleen uit in gesproken en geschreven taal, maar ook via mimiek, geluid, beweging, dans, drama en muziek. Al deze vormen hebben hun eigen kracht en mogelijkheden. Daar hoort ook werken met natuurlijke (rest)materialen bij. Zo gebruiken we vaak ‘echte’ spullen in de huishoudhoek, als lege melkpakken en eierdozen. We hebben ook een natuurhoek en een experimentenhoek gecreëerd. In de natuurhoek gaan we aan de slag met materialen die we in de natuur vinden; denk aan takjes, blaadjes of boomschors. In de experimentenhoek voeren we met ‘echte’ producten als meel en boter leuke proefjes uit. Regelmatig halen we restmaterialen bij Mooizooi in Haarlem, zoals lapjes stof, kroonkurken, karton, schoenendozen, lege flesjes en kurk- en houtresten.
We merken dat kinderen het heel leuk vinden als speelgoed uitdagend voor ze klaar staat. Als ze na het middagslaapje uit bed komen en er staat een tafeltje klaar met een theeserviesje erop, gaan ze er direct op af. In de bouwhoek geven we vaak een voorzet met een bouwwerk en hup…Daar gaan ze dan meteen mee aan de slag. De ruimten zijn opgeruimd, maar we maken altijd uitdagende speelhoekjes. We houden er rekening mee dat we niet te veel spelmateriaal aanbieden. Dat is onoverzichtelijk en maakt het kiezen moeilijk. Het regelmatig wisselen van materialen werkt goed.
Op dit moment zijn we bijna klaar met de ruimte van de peuterspeelgroep in Landsmeer. We blijven ons ontwikkelen op het gebied van inrichting, maken regelmatig moodboards en doen veel inspiratie op in workshops en op social media (Instagram en Pinterest). Ik deel via mijn eigen social media kanaal ook veel activiteiten en regelmatig word ik door verschillende collega's benaderd. Superleuk natuurlijk… Vaak over spelmateriaal of over manipulerend spel of om inspiratieplaatjes met elkaar te delen. In de loop der tijd heb ik veel locaties mogen zien en hier ook veel sfeerplaatjes bij mogen maken en door verschillende inspirerende activiteiten te delen op Instagram doet iedereen weer leuke ideeën op.
Natuurlijk gaan wij alle locaties van Berend Botje langs en komen wij nog een aantal keren op visite om te kijken of alles nog naar tevredenheid werkt. Ik kan wel zeggen dat de basis staat als een huis en daar ben ik trots op!
Lillian, pedagogisch medewerker en medewerker Inrichtingsteam