Bij Berend Botje besteden we veel aandacht aan de taalontwikkeling van kinderen. Samen met de voorleescoördinatoren op onze locaties, de bibliotheken en de pedagogisch medewerkers op de groep, zorgen we er voor dat (interactief) voorlezen op de groep dagelijks vaste prik is. Omdat we lezen zo belangrijk vinden, steken we er veel tijd en energie in. Op bijna al onze locaties werken we met een vaste voorleescoördinator. Hij/zij zorgt voor het voorleesbeleid op de groepen. Om voorleescoördinator te worden, volg je eerst een speciale training. Vervolgens werk je nauw samen met de bibliotheek in de buurt.
Luce Mols is coördinator van alle voorleescoördinatoren. Zij onderhoudt het contact met de voorleescoördinatoren op locatie en de bibliotheken. Luce vertelt.
“We lezen graag en vaak voor bij Berend Botje. Niet alleen omdat kinderen het vaak een fijn moment vinden om bij de pedagogisch medewerker te zitten en te luisteren. Ook omdat uit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd veel lezen of voorgelezen worden, een voorsprong hebben in taal en woordenschat. Taal is de basis van al het leren, dus kan je nagaan hoe belangrijk dit is!
(Voor)lezen op onze locaties
Al onze locaties hebben een grote collectie aan kinderboeken, die we zelf aanschaffen en ook lenen bij de bibliotheek. Het varieert van knisperboekjes voor baby’s, prentenboeken, zoekboeken en fictie om zelf te lezen of voorgelezen te krijgen, tot informatieve boeken passend bij de leeftijden van de kinderen. Alle kinderen, jong en oud, vinden het vaak heerlijk om voorgelezen te worden. Een peuter krijgt bijvoorbeeld voorgelezen uit het prentenboek “Kikker in de sneeuw” van Max Velthuijs en een ouder bso-kind uit “Mathilde” van Roald Dahl. Er zijn zoveel mooie boeken voor kinderen om uit te kiezen!
Daarnaast vinden kinderen het fijn om op een rustig plekje zelf een boek in te duiken. Peuters en kleuters bekijken vooral de platen en doen alsof ze al kunnen lezen. Het oudere kind kan zich helemaal zelfstandig verliezen in een verhaal. Voor sommige kinderen is het extra fijn om zich af en toe even terug te trekken van alle prikkels en de rust te vinden met een boek. Vandaar dat we ervoor zorgen dat er in elke groepsruimte een leeshoek is: een rustige, aantrekkelijke plek met een bank of kussens om lekker te kunnen zitten met een boek.
Abonnement bibliotheken
Berend Botje heeft een abonnement bij de bibliotheek afgesloten, waarmee we jaarlijks onbeperkt boeken mogen lenen voor al onze locaties. De voorleescoördinatoren of de pedagogisch medewerkers gaan zelf langs de bibliotheek om boeken uit te zoeken. Vaak gaan de kinderen mee, want het is altijd erg leuk om rond te neuzen tussen de boeken!
Op de groepen werken we om de 6 à 8 weken met een nieuw thema. Bij ieder thema halen we nieuwe boeken, die daarop aansluiten. Sommige locaties, zoals in Enkhuizen, wisselen elk half jaar hun gehele collectie. Dan kiezen ze een hele voorraad nieuwe boeken uit bij de bibliotheek. Dat is een groot feest hoor, al die nieuwe boeken lezen en de plaatjes bekijken! Sommige kinderen kunnen daar geen genoeg van krijgen. Wat ook goed werkt, is de zwerfboekenkist van ons kindercentrum in Midwoud: in de kist zitten boeken, die je mee naar huis kunt nemen en daar op je gemak kunt lezen. Hiermee willen we kinderen stimuleren thuis meer te lezen.
Nationale voorleesdagen en Kinderboekenweek
Al onze locaties doen elk jaar mee aan het Nationale Voorleesontbijt, dat traditiegetrouw in januari plaatsvindt. Dan mogen de kinderen in pyjama naar de kinderopvang komen en lezen we onder het genot van een lekker ontbijtje voor uit het Prentenboek van het jaar. Vaak nodigen we speciaal iemand uit om te komen voorlezen, bijvoorbeeld de bakker uit het dorp, een brandweerman, of zelfs wel eens de burgemeester. Ook tijdens de Kinderboekenweek, jaarlijks in oktober, besteden we extra aandacht aan boeken.
Kinderen met een taalachterstand
We bieden extra ondersteuning aan kinderen met een taalachterstand. Op vrijwel alle peuterspeelgroepen en bij diverse gastouders van Berend Botje krijgen kinderen met een VVE-indicatie (Voor- en vroegschoolse educatie) extra kansen om te leren, te spelen en zich te ontwikkelen. Dit gebeurt aan de hand van de VVE-methode ‘Startblokken’. We werken veel met boeken en (voor)lezen, omdat ze een belangrijke bron zijn om woorden uit te leren. Wil je meer van de methode Startblokken weten, lees dan mijn blog over dit onderwerp.
7 tips om thuis aan de slag te gaan met lezen!
Kinderen vinden het ook leuk om thuis voorgelezen te worden (het is een één-op-één momentje van aandacht met jou) en het is oh zo goed voor hun ontwikkeling!
Heel veel leesplezier!"
Luce Mols
Terug naar overzicht