​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Buitenspelen... Natuurlijk!

Achter de schermen - Natuurlijk gezond

Kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. Logisch. Buiten mag en kan veel meer dan binnen, lekker wilde spelletjes, springen, rennen, klimmen en lachen-gieren-brullen. De natuur nodigt uit om in beweging te komen en daarom is buitenspelen ook nog eens goed voor de lichamelijke ontwikkeling en de motoriek. Kinderen ontdekken spelenderwijs van alles en worden nieuwsgierig. Lukt het om de wind te vangen in een tas? Kan ik van boomstam naar boomstam springen?

Buiten is elke dag anders, de seizoenen die veranderen, maar ook het weer is geen dag hetzelfde. Het is zo mooi om de wereld door de ogen van een kind te zien. Wat ziet het kind en waar is het in geïnteresseerd? Op die manier kunnen mijn collega’s de thema’s van buiten ook mee naar binnen nemen. Door er een boekje over te lezen, er met elkaar over te praten of iets te knutselen wat met het thema te maken heeft.

Spelen in de natuur is voor elke leeftijd leuk. Het prikkelt de fantasie. In de natuur liggen de speelmaterialen letterlijk voor het oprapen, genoeg voor iedereen. Een simpele tak bijvoorbeeld wordt een toverstaf of een zwaard voor een riddergevecht. Het is ook zo leuk als kinderen hun eigen schaduw ontdekken. “Kijk! Ik ben heel lang!” Soms zijn ze verbaasd, omdat die schaduw maar achter ze aan blijft lopen. Wij kunnen wel eens balen van een regenachtige dag, maar kinderen vinden het fantastisch. Laarsjes aan en stampen in de plassen.

Als ik een van onze kindcentra bezoek, zie ik kinderen die helemaal opgaan in het spelen met het zand of met rode wangen racen op hun fietsje. Op sommige locaties is er een moestuin, waar ze samen ontdekken hoe het groeien en bloeien in de natuur gaat. De kinderen mogen lekker met hun handen wroeten in de aarde. Ik hoor dan enthousiaste verhalen over wat voor lekkers er met de kinderen gekookt is als de oogst gelukt is. Ik geniet ook van de grappige verhalen over de misvormde worteltjes of de zaadjes waar maar niks uit wil groeien doordat ze “iets” teveel water hebben gehad. Ik zag laatst prachtige kunstwerken hangen, gemaakt van natuurvondsten, versiert met wol. En hangers van fleurige bladeren. Telkens hangt er weer iets anders moois.

Buitenspelen is de wereld ontdekken en heel veel plezier maken!

Marion Breg, projectmanager kindercentra 

 

Terug naar overzicht