Door het coronavirus kunnen veel kinderen op dit moment helaas niet naar de opvang. Wij vinden het erg jammer dat we de kinderen moeten missen. Maar niet alleen wij missen de kinderen, de kinderen missen elkaar ook! Zij missen hun vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen én om van te leren. Kinderen leren namelijk het meest van elkaar.
Een van de grote voordelen van kinderopvang is dat kinderen op het kinderdagverblijf, de peuterspeelgroep, bso of bij de gastouder kunnen spelen met leeftijdgenootjes. Volgens de pedagogische visie van Reggio Emilia leren kinderen het meest van elkaar. Daarna volgen de volwassenen om van te leren en als laatste de omgeving waarin de kinderen zich bevinden. Hoe kan het dat kinderen het meest van elkaar leren en hoe leren zij dan van elkaar, vraag je je misschien af. Dat is een heleboel!
Kinderen begrijpen elkaar
Kinderen van dezelfde leeftijd begrijpen elkaar, ook al zeggen zij misschien nog geen woord. Ze begrijpen waarom een ander kind enthousiast of juist boos is. Kinderen ontdekken overeenkomsten met andere kinderen, maar leren juist ook van de verschillen.
Samen spelen en samen oplossen
Kinderen leren van elkaar door samen te spelen. Maar ook door conflicten te krijgen en deze samen op te lossen. Ze leren door jongere kinderen te helpen. En ze leren door geholpen te worden door een ouder kind of hulp te vragen bij dingen die zij zelf nog niet kunnen. Toen ik laatst op een van onze locaties was, zag ik een peuter bij de mini-glijbaan staan. Het was duidelijk dat hij graag wilde glijden, maar hij durfde niet. Toen hij een andere peuter met veel plezier van de glijbaan af zag gaan, ging hij het toch zelf ook proberen!
Belangrijk voor ontwikkeling
Andere kinderen zijn dus belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Ouders en broers/zussen kunnen dit niet vervangen omdat zij een heel andere rol hebben. Het is voor een kind dus erg leerzaam om naar een kinderdagverblijf, bso, peuterspeelgroep, school of sport te gaan. Dat kinderen elkaar nu door de coronacrisis niet zien, maakt het soms lastig. Misschien merk je nu wel dat je kind meer energie heeft, vraagt naar zijn of haar vriendjes of vriendinnetjes of uitdaging lijkt te missen. Voor volwassenen is het al lastig te begrijpen wat er nu gebeurt en de situatie heeft veel impact op je sociale leven, voor kinderen is dit nog moeilijker om te begrijpen.
Tip: speel mee en geef je kind de leiding
Om je kind te ondersteunen kun je meespelen met je kind. Laat je kind tijdens het spel de leiding nemen. Vaak ben je geneigd het spel over te nemen, maar daardoor beperk je de creativiteit van je kind. Natuurlijk kun je wel een voorstel doen in het spel, maar laat uiteindelijk jouw kind bepalen of dit gaat gebeuren.
Maak iets moois voor elkaar
Mist jouw kind zijn vriendjes of vriendinnetjes erg? Maak dan samen een tekening of knutsel iets en breng het langs bij het vriendje of vriendinnetje. Misschien komt er wel een kaartje terug. Fijn toch, als iemand aan je denkt!
Tel samen af
Je kunt ook samen met je kind een aftelkalender maken tot de opvang weer open gaat. Dit kan voor rust en duidelijkheid zorgen. Kruis bijvoorbeeld elke dag voor het slapengaan de dag af op een kalender of plak een leuke sticker. Wij hebben hier ook een speciale aftelkalender voor gemaakt! Let op! Kijk hierbij goed naar de datum waarop jouw kind weer voor het eerst naar de opvang gaat, bijvoorbeeld maandag 11 mei of dinsdag 12 mei. En doe dit alleen als je zeker weet dat jouw kind die dag gaat. Voor schoolkinderen geldt dat je rekening houdt met de dag waarop de kinderen weer voor het eerst naar school gaan. Dit hoeft niet voor alle kinderen dezelfde dag te zijn, houd hiervoor de informatie van de school in de gaten.
Wij kunnen niet wachten tot we alle kinderen weer kunnen begroeten vanaf 11 mei en zij bij de opvang weer samen kunnen spelen, leren en ontdekken!
Merel, orthopedagoog