​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Weer even wennen bij de opvang… 6 tips voor een goede start

Van de pedagoog - Kinderopvang in Nederland

Hoera, we mogen nu echt bijna weer de kinderen opvangen. De afgelopen weken hebben ik en al mijn collega’s van het centraal bureau en de opvanglocaties en gastouders hard gewerkt om te zorgen dat we maandag 11 mei weer veilig open kunnen. Uiteraard volgens alle regels. Er zijn protocollen geschreven, nieuwsbrieven naar ouders verzonden, looproutes bedacht, afstandsstrepen geplakt, enorme hoeveelheden handzeep, papieren doekjes en desinfectiemiddel besteld. Kortom, wij zijn er klaar voor!

Maar nu, de kinderen nog. Na weken thuis zijn met mama en/of papa kan het best even spannend zijn om deze straks weer hele dagen te missen. En dan mag mama of papa ook niet even mee naar binnen om gedag te zeggen. Lastig allemaal. Daarom geef ik jullie graag wat tips om het wennen straks zo makkelijk te mogelijk laten verlopen.

1. Leg uit dat het anders gaat
Kinderen houden van duidelijkheid. Het kan helpen om van te voren alvast uit te leggen dat het afscheid bij de opvang of gastouder straks anders verloopt dan normaal. Papa of mama mag niet meer op de groep komen en dus zullen jullie op een andere plek afscheid moeten nemen van elkaar. Dat is natuurlijk best wel gek. Als een kind dit vooraf al weet, dan is hij voorbereid en gaat het afscheid nemen waarschijnlijk iets makkelijker.

2. Wees positief!
Het kan je kind helpen om alle leuke kanten te benoemen van de kinderopvang! Je kind ziet zijn of haar vriendinnetjes weer, de lieve ‘juffen en meesters’. Of misschien kan hij eindelijk weer in de zandbak spelen, wat hij al zo lang wilde. Door de positieve zaken te benoemen, wordt de eerste dag er een om naar uit te kijken!

Als ouder heb je hier ook invloed op door vertrouwen te hebben en positief te zijn dat het goed komt. Straal jij dit uit, dan pikt je kind dit op en voelt hij zich ook sterker. Kinderen zijn meestal erg flexibel en gaan gemakkelijker met veranderingen om dan volwassenen. En ze zijn de kinderopvang vast niet helemaal vergeten, dus gaan waarschijnlijk zo weer mee in het ritme.

3. Neem de tijd
Zorg ervoor dat je ruim de tijd hebt om je kind weg te brengen. Misschien moet je nog even wachten voor de deur omdat een andere ouder op dat moment nog afscheid aan het nemen is. Je wilt natuurlijk niet gehaast afscheid nemen van je eigen kind. En zoals veel ouders wel eens hebben ervaren: zodra je haast hebt, verloopt alles opeens minder soepel!

4. Afscheidsritueel
Zorg samen met je kind voor een goed afscheidsritueel. Misschien is het ‘oude’ ritueel nog goed, maar het kan ook zijn dat dit door de nieuwe situatie niet meer lukt. Zwaaien bij het raam kan misschien niet meer, maar even knuffelen op het plein lukt nu juist weer beter. Denk hier van te voren samen over na en ga na het ritueel ook echt weg. Meerdere keren afscheid nemen geeft juist onduidelijkheid en moeilijkheden voor een kind.

5. Als het toch niet gaat…
Onze pedagogisch medewerkers en gastouders houden zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand van elkaar en van andere volwassenen, maar de emotionele veiligheid van de kinderen gaat voor. Mocht het afscheid echt niet lukken dan is het geen probleem om een kind over te nemen van een ouder en het kind te knuffelen. Via de Berend Botje OuderApp of telefonisch kun je later altijd even vragen hoe het daarna gegaan is.

6. En dan weer naar huis
Na de eerste dag(en) bij de opvang kan je kind vermoeider zijn dan normaal. Hoe dit naar voren komt is bij elk kind anders. De een is boos, de ander verdrietig en weer een ander kind is juist hyperactief. Accepteer deze emotie en laat het kind even uitrazen of juist lekker even met rust. Wanneer je kind boos of verdrietig is, betekent niet dat hij of zij geen leuke dag heeft gehad. Vaak is het de vermoeidheid.

We kijken er naar uit om alle kinderen weer te begroeten en te zorgen dat zij een fijne en onvergetelijke tijd bij de opvang hebben! We wensen alle kinderen vast veel plezier.

Merel, orthopedagoog

 

 

 

Terug naar overzicht