​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Kinderen zijn geboren creatief

Van de pedagoog - Ontwikkeling

Alle kinderen zijn kunstenaars en alle kinderen hebben van nature interesse in de natuur. Dus: hoe leuk is het om dat te combineren!

Kinderen zijn geboren creatief

Kinderen zien buiten meestal veel meer dan volwassenen. Wij hebben een doel en denken onderweg over van alles en nog wat na. Bijvoorbeeld dat we de aardappels of yoghurt niet moeten vergeten in de supermarkt, want die staan niet op het boodschappenlijstje. Alleen als we ons echt concentreren, zien we die ene prachtige schelp op het strand of dat ene blaadje op de grond met de vorm van een hartje.

Kinderen worden veel minder afgeleid door al die gedachten en zien daardoor ontzettend veel moois en interessants. Neem op een wandeling een plastic zakje of bakje mee en je zult zien dat ze dat met veel plezier vullen met bijzondere dingen. Vraag vooral waarom nou juist dat ene takje, steentje of blaadje mee moet. Je krijgt de meest verrassende antwoorden!

Thuis kan dan het grote kunst-knutselen beginnen. Zorg voor papier, lijm, verf en misschien wat glitters of confetti en je kind kan lekker aan de slag. Wat kleine tips van mama of papa kunnen handig zijn, maar meestal werkt het prima als je kind de ruimte krijgt om zelf iets te bedenken. Zo doen wij dat ook bij ons op de kinderopvang: we geven ruimte en stimuleren ze zelf te kiezen. Waar zal ik dat veertje eens plakken, welke kleur krijgt dit stokje? Je zult zien: kinderen zijn geboren creatief!

Je kunt het helemaal ‘echt’ maken door een opgespannen schilderdoek te halen, op veel plaatsen voor weinig geld te koop. Zo geniet je samen met je kind van de natuur én van het creatieve proces. En kun je er een extra mooi vervolg aan geven. Als je vragen stelt over wat je kind aan het maken is kan dit leuke gesprekjes opleveren.

Ik vergeet nooit de trotse blik van mijn kind toen ik de kunstwerken ‘onderwatermuziek’ en ‘mierenhuis met uitkijktoren’ een mooi plaatsje in de woonkamer gaf. Onbetaalbaar!

Sharon Kenter, orthopedagoog

Terug naar overzicht