​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Terug in de tijd met…juf Jacqueline

22-07-2021

Over 50 jaar Hummelhof is heel veel te vertellen. Van die 50 heeft juf Jacqueline er maar liefst 21 meegemaakt als pedagogisch medewerker. Zij koestert mooie herinneringen aan al die jaren. “Het was hard werken en er ging ook veel vrije tijd in zitten, maar we hadden allemaal een enorme liefde voor het vak. We genoten van het werken met kinderen en gingen vaak helemaal op in het spel.”  

Een wolk hangt in de lucht

Zittend op een grote juffenstoel op Hummelhof vertelt juf Jacqueline: “Op het hoogtepunt van Hummelhof hadden we maar liefst 71 kinderen. Het waren er zoveel dat we ook drie middagen open gingen. We stonden met een hecht team van vaste pedagogisch medewerkers op de groep. In de achterste ruimte kon je vrij spelen - fietsen, glijden, tenten bouwen en dergelijke – en in het voorste lokaal stonden tafeltjes waaraan we spelletjes deden, puzzelden, kleiden en knutselden. De kinderen leerden 20 jaar geleden vooral hoe je met verschillende materialen werkt. Dus hoe je werkt met een schaar, hoe je netjes kunt schilderen met een penseel en hoe je een prikpen vasthoudt. Prikpennen gebruiken we nu nauwelijks meer en kinderen krijgen veel meer de vrije hand om te knutselen zoals zij zelf willen. Plak je een wolk in het gras? Dat is nu totaal geen punt, maar vroeger werd dat veranderd. Een wolk hangt namelijk in de lucht.

Vooruitstrevend
Toch was onze peuterspeelzaal op veel fronten vooruitstrevend. Uit interesse volgden we regelmatig cursussen, over de ontwikkeling van peuters en hoe je dat kunt stimuleren. Ook over interactief voorlezen en thematafels maken. We verdiepten ons in allerlei onderwerpen en schreven zelf een pedagogisch beleidsplan. Dat bestond in die tijd nog amper. We ontwikkelden eigen observatie- en overdrachtsformulieren. Eén keer per jaar, op de verjaardag van het kind, spraken we daar de ouders over, een 10 minutengesprekje. We trokken uiteraard eerder aan de bel als we ons ergens zorgen over maakten. In zo’n gesprek kwamen onderwerpen als de sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische ontwikkeling, de taalontwikkeling, het speel- en leergedrag en de zelfredzaamheid aan de orde. Dat was in die tijd echt nieuw voor een peuterspeelzaal. 1x per jaar organiseerden we een speciale thema-avond voor de ouders, met onderwerpen als zindelijkheid, EHBO en de positieve opvoedstijl Triple P.

Ga je mee op safari?
We werkten al heel vroeg aan de hand van thema’s, ook dat was toen bijzonder. De onderwerpen bedachten we tijdens de vergadering. In tweetallen bedachten we plakwerkjes en zochten we voorleesboeken, liedjes, spelletjes en passende puzzels. Ik herinner me nog dat we voor het thema ‘Ga je mee op safari?’ allerlei speelgoeddieren (ook puzzelstukjes) verstopten in de verschillende lokalen, de gang en in de hal. De kinderen gingen op safari, verkleed met zonnepet, rugzakje om en zonnebrand op. Ze stonden zelfs voor het raam met hun verrekijker te speuren naar olifanten en giraffen… Soms gingen ze in een zelfgemaakte jeep op safari.

Een Little Pony in pakpapier
Voor het thema ‘Cadeautje’ mochten de kinderen iets uitzoeken in de speelgoedwinkel. Eén van de kinderen koos een Little Pony, die hij zelf mocht inpakken. Hij knipte een groot stuk papier af, legde het speelgoedbeest er bovenop en begon het papier in lange stroken rond de pony te weg te knippen. Tot slot was er nauwelijks papier over. Inpakken was onmogelijk, zelfs voor juf die te hulp werd geroepen.

Biscuitjes versus fruit
De tijden zijn zeker veranderd. Vroeger aten we biscuitjes en dronken we limonade, nu ligt de ijskast vol fruit, komkommer en andere gezonde snacks. De pedagogisch medewerkers van nu spelen vaak met de kinderen mee, wij lieten het vrije spel helemaal aan de kinderen over, we begeleidden de kinderen waar nodig.

Eén grote familie
We voelden als één grote familie en stopten veel tijd en energie in het draaiende houden van de peuterspeelzaal. Ook de ouders werden erbij betrokken. Zij hielpen maandelijks mee met de schoonmaak en aan het eind van het jaar deden we samen de ‘grote’ schoonmaak. Geen hoek bleef ongemoeid. Om geld in te zamelen organiseerden we bijvoorbeeld elk jaar een chrysantenactie en een kledingbeurs. Van het geld dat we ophaalden, kochten we degelijk speelgoed. Dat leuren met die bloemen langs de deuren mis ik niet, hoor!

Ik ben gestopt op het moment dat ik merkte dat het werk mij meer energie kostte dan dat het opleverde. Werken met kinderen is intensief en geeft veel verantwoordelijkheden. Terugkijkend op 21 jaar Hummelhof, dan heb ik daar een warm gevoel bij. Het was een prachtige tijd.”

Terug naar overzicht
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement of onze privacyverklaring.