​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Daar komt de brandweer!

23-03-2018

Een thema rondom hulpdiensten maakt altijd veel indruk op kinderen. Toen één van de peuters laatst in een brandweerpak naar de groep kwam was de keuze voor het nieuwe thema dan ook snel gemaakt: ‘Daar komt de brandweer!’

Deze week kwam er een echte brandweerauto op het pad rijden, wat was dat gaaf. Eén van de vaders van de peuters is vrijwilliger bij de brandweer en wilde graag met de auto langskomen om alles te laten zien. Ook kinderen die normaal niet op die ochtend naar de peuterspeelgroep kwamen waren er samen met hun ouders bij. Wat een spektakel. Bedankt voor je komst! Vooral het testen van de brandslang en het aanzetten van de zwaailichten vonden de peuters erg leuk.

Uitgebreide woordenlijst
Bij de start van het thema bleek dat de kinderen al veel van de brandweer wisten. Samen hebben we een uitgebreide woordenlijst gemaakt. Woorden als ‘het brandweerpak’, ‘de brandweerladder’ en ‘de brandweerauto’ komen er op terug, maar ook ‘het vuur’ en natuurlijk ‘heet’. We lezen en kijken ook veel in de boeken over het onderwerp.

Kazerne in de groepsruimte
Omdat een brandweerman ook ergens moet wachten totdat hij moet uitrukken is er op de locatie een kazerne ingericht. Er is een bed met slaapzak, en ook een telefoon mag niet ontbreken. Anders kunnen mensen in nood je niet bellen. Het pak en de zelfgemaakte brandweerslang hangen klaar. De lange keukentrap van de locatie is omgetoverd tot brandweerladder, waar ze onder begeleiding van de pedagogisch medewerker zo hoog mogelijk op mochten klimmen. Heel stoer! Met ijslollystokjes en satéprikkers hebben alle peuters daarna een eigen ladder gemaakt. Dat is helemaal niet zo makkelijk, maar ze zijn erg goed gelukt.

‘Fikkie stoken’ op papier
De peuters mochten met verf ‘fikkie stoken’ op papier. Met hun handen gedoopt in gele en rode verf hebben ze mooie vlammen gemaakt. Het resultaat is prachtig. Ook met de zelfgemaakte brandweerauto wordt veel gespeeld.

Tijdens de activiteiten zingen de kinderen uit volle borst het liedje ‘Bij de brandweer’ van Dirk Scheele. Ze krijgen er geen genoeg van. Komende week staat er nog een echte brandoefening op het programma.

 

Terug naar overzicht
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement of onze privacyverklaring.