​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Met vragen naar Klein Beginnen

14-01-2019

Opgroeien, opvoeden en ontwikkelen gaan met vallen en opstaan. Dat geldt voor elk kind, elke ouder en elk gezin. Soms lopen ouders vast met een bepaald probleem van hun kind en weten ze niet hoe ze dit op kunnen lossen. Daarom is in september 2017 in Enkhuizen Klein Beginnen van start gegaan. Een project dat zich samen met de voorschoolse voorzieningen, zoals peuterspeelgroepen en kinderdagverblijven, speciaal richt op de ondersteuning van peuters, hun ouders en pedagogisch medewerkers.

Vastlopen bij opvoeding of ontwikkeling
Esther van der Leek is coördinator van Klein Beginnen en de schakel tussen ouders, peuterspeelgroep, kinderdagverblijf, school en verdere hulpverlening: ‘Ouders en pedagogisch medewerkers die vastlopen bij de opvoeding of problemen zien in de ontwikkeling van een kind, kunnen bij mij terecht met vragen. Soms zijn er twijfels over wat een kind nodig heeft. Soms zien ouders en pedagogisch medewerkers dat zelf heel goed. Het is prettig dat er dan iemand is die even met je meekijkt, thuis, op de groep of op beide plekken. De problemen zijn vaak op te lossen met een aantal tips en adviezen, waarna ouders en pedagogisch medewerkers weer verder kunnen. Ik werk samen met het consultatiebureau, de pedagogisch medewerkers en de ouders. Zij kunnen allemaal bij mij terecht met vragen.’

Met wat voor vragen kun je bij Klein Beginnen terecht?
Esther wordt vaak ingeschakeld door ouders en/of pedagogisch medewerkers wanneer er bijvoorbeeld problemen verwacht worden bij de overstap naar de basisschool. Maar ook bij vragen als: ‘Mijn peuter is erg slim. Hoe kunnen we thuis en op de groep zorgen voor voldoende uitdaging?’, ‘Mijn kind gedraagt zich thuis en op de groep erg druk. Hoe kunnen we dit samen aanpakken?’ of ‘Mijn peuter van ruim 3 praat nog niet. Gaat hij het wel redden op de basisschool?’.

Goede begeleiding essentieel voor ontwikkeling
Bij peuters kan goede begeleiding veel verschil maken voor de rest van hun ontwikkeling. Daar wil gemeente Enkhuizen bij helpen. Daarom biedt de gemeente Enkhuizen ouders en voorschoolse voorzieningen gratis de hulp van Klein Beginnen aan. Berend Botje is enthousiast over dit project en we werken intensief samen met Esther. Esther is regelmatig op verschillende Berend Botje-locaties aanwezig voor ondersteuning en om bereikbaar te zijn voor ouders en pedagogisch medewerkers.

 

Terug naar overzicht