​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

‘Peuterspeelgroep Hummelhof is echt een begrip in Nibbixwoud’

14-07-2021

Omdat we dit jaar het 50-jarig bestaan van Peuterspeelgroep Hummelhof vieren, blikken we de komende tijd  regelmatig terug. Speciaal voor dit bijzondere jubileum spraken wij met juf Margriet….

Nadat ze gestopt was bij Peuterspeelgroep Hummelhof werd ze, als medewerker in een juwelierszaak, nog steeds herkend als juffrouw Margriet. Dat kan ook niet anders als je 29 jaar bij de peuterspeelgroep hebt gewerkt. Margriet heeft in die tijd veel verandering meegemaakt, maar er is ook nog verrassend veel hetzelfde gebleven! Voor het interview hadden we afgesproken bij de peuterspeelgroep. Dat Margriet Peuterspeelgroep Hummelhof binnenstapte herkende ze gelijk van alles: van de kist en Jan Klaassen poppen tot de kleuren op de muur en de kleine toiletjes.

Terugblikken op vroeger

Margriet heeft mooie tijden meegemaakt bij Peuterspeelgroep Hummelhof vertelde ze terwijl de cursusmappen en krantenknipsels uit haar tas tevoorschijn kwamen: ‘Toch leuk om alles weer eens te zien en door te kijken’. Op een gegeven moment gingen er 98% van de kinderen uit Nibbixwoud naar Peuterspeelgroep Hummelhof. Peuterspeelgroep Hummelhof is echt een begrip in Nibbixwoud.

Samen met Cisca, die momenteel als pedagogisch medewerker bij Peuterspeelgroep Hummelhof werkt, lopen we door het gebouw. Leuk om twee generaties zo bij elkaar te zien. De verhalen van toen en nu worden gaandeweg uitgewisseld. Naast dat het gebouw nog veel overeenkomsten heeft met vroeger, is de betrokkenheid van ouders ook nog steeds erg groot. Cisca vertelt dat ze pas geleden nog het schoolplein met ouders hebben ontdaan van onkruid. Ook waren en zijn ouders onderdeel van de jaarlijkse schoonmaak. Bij de nooddeur komt het verhaal over de ontruimingsoefening. De nooddeur grenst aan de tuin van de buurvrouw. Nog steeds gaan de peuters en pedagogisch medewerkers door de nooddeur en verzamelen ze in de tuin van de buurvrouw.

Veel herkenningspunten

‘De speelzaal en het knutsellokaal zijn nog steeds hetzelfde als toen, alleen de glijbaan in de speelzaal is nu groter’, vertelt Margriet. ‘In het hoekje van het knutsellokaal stond het geldkistje. Daar mochten ouders elke maand hun bijdrage in doen. Dit werd dan door de hoofdleidster bijgehouden en afgetekend. Was er een ouder die twee maanden achter liep? Dan moesten we de ouder even daarover aanspreken.’ Het rode geldkistje is er nog steeds en Cisca haalt het uit een lade om het te laten zien. Alleen nu wordt dit niet meer gebruikt om het geld van de ouders te verzamelen.

Er waren toen ook al themavergaderingen, net als nu. Alleen toen gingen de thema’s met de seizoenen mee, waar we nu thema’s hebben vanuit wat de kinderen bezighoudt (vanuit de pedagogische stroming Reggio Emilia). Waar er vroeger nog werkjes werden gefatsoeneerd door de juffen voor de ouders, komen de kinderen tegenwoordig thuis met echt hun eigen knutsel. Ook is de limonade met een biscuitje vervangen voor thee/water met fruit en is het deze dag niet meer voor te stellen dat Margriet haar dochter Annelies met 3 maanden meenam naar de peuterspeelzaal waar ze zoet meespeelde en sliep in een campingbedje in de hoek als ze moe was.

Het slangenlied

De Peuterspeelgroep Hummelhof cd komt ook bij Margriet uit de tas. ‘Die hebben we nog steeds’, zegt Cisca. ‘Hoe ging het liedje over de slang ook alweer bij het naar buiten gaan?’, vraagt Margriet. Samen beginnen ze in koor het slangenlied te zingen. Margriet vertelt ook dat haar kleinzoon (5 jaar) verbaasd is dat oma alle liedjes mee kan zingen. Hoe kan dat nou weer?

Kortom: het doel van de peuterspeelgroep is niet veranderd volgens Margriet, het draait om spelen, ontmoeten en ontwikkelen. Het was een gezellig interview en Cisca en Margriet waren nog lang niet uitgepraat. Naast de feestweek voor de peuters, ook met activiteiten voor de kinderen uit het dorp, organiseren Cisca en Joëlle (ook pedagogisch medewerker bij Peuterspeelgroep Hummelhof) in september een reünie voor oud-leidsters. Dan kan het gesprek met Margriet en andere oud-leidsters weer worden voortgezet.

Jubileum 

Wil je meer lezen over het jubileum van Peuterspeelgroep Hummelhof? We hebben er een hele special over gemaakt. Veel lees- en kijkplezier!

 

Terug naar overzicht
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement of onze privacyverklaring.