​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Statement over wetsvoorstel vaccinatiebeleid

18-02-2020

De Tweede Kamer stemde vanmiddag over het wetsvoorstel om ongevaccineerde kinderen te mogen weigeren op kinderopvangcentra. Het wetsvoorstel is aangenomen. Naar aanleiding van dit nieuws kort onze reactie.

Wij zijn blij met het feit dat het initiatiefvoorstel van D66 steun krijgt van een meerderheid van de kamer en vanmiddag is aangenomen. Al vorig jaar juli hebben wij zelf de stap gezet ongevaccineerde kinderen te weigeren op onze kinderopvanglocaties. Wij vinden dat de veiligheid van de jongste kinderen voorop staat en deze kwetsbare groep beschermd moet worden. Als kinderopvangorganisatie is dat een van onze primaire taken. Door het feit dat er steeds meer uitbraken van mazelen kwamen, zagen wij ons genoodzaakt deze stap te nemen. Dit resulteerde in enorm veel persaandacht en bracht de maatschappelijke discussie flink op gang.

Lang niet ver genoeg

De aanname van het wetsvoorstel is een leuk eerste begin, tegelijkertijd vinden wij ook dat de wet lang niet ver genoeg gaat. Wij zien graag een vaccinatieplicht. Het is een zaak van nationaal belang: daarom is de overheid hiervoor verantwoordelijk en niet de kinderopvang. De overheid dient zelf het voortouw te nemen en haar rol te pakken: de minister moet de hand in eigen boezem steken en actie ondernemen.

Alien Alberts, algemeen directeur

Terug naar overzicht