​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Tweede bijscholingstraject Berend Botje en WerkSaam ook een succes!

28-03-2018

Na het succes van het eerst traject startte Kinderopvang Berend Botje samen met WerkSaam Westfriesland voor de tweede keer een bijscholingstraject voor uitkeringsgerechtigden die langere tijd niet in de kinderopvang hebben gewerkt. De 10 kandidaten uit de tweede groep ontvingen na een traject van zeven maanden op dinsdag 27 maart allemaal hun diploma. De motivatie van de deelnemers is misschien wel de grootste sleutel tot het succes van dit bijzondere traject.

 

In 2017 zetten Kinderopvang Berend Botje en WerkSaam Westfriesland een bijscholingstraject op om werkzoekenden met een verleden of opleiding in de kinderopvang meer kans te bieden om werk te vinden in de branche. Ook is Kinderopvang Berend Botje zo beter toegerust op de toekomst; het voorkomen van een tekort aan pedagogisch medewerkers. De eerste groep kandidaten volgde allerlei cursussen, onder andere gericht op voor- en vroegschoolse educatie, en liepen stage op de locaties van Berend Botje. Het traject was een succes: alle kandidaten haalden in juli 2017 het diploma en meer dan de helft vond een betaalde baan in de kinderopvang, ook op locaties van Berend Botje. Voor Berend Botje en WerkSaam Westfriesland genoeg redenen om het traject nogmaals in gang te zetten.

Kansen op arbeidsmarkt vergroten
Het traject werd de tweede keer iets anders ingestoken dan de eerste keer. De kandidaten liepen meer stage op de groep en het theoretische gedeelte werd over een langer periode verdeeld. Gaby Alberts, pedagogisch directeur Berend Botje, vertelt: ‘Het is bijzonder om te zien en opvallend hoe gemotiveerd deze groep is. Ze waar ze het voor doen: het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt. Een levenslange investering, maar wel eentje die veel van ze vergt en waarbij gemotiveerd zijn noodzakelijk is. Tijdens de strenge selectie van deelnemers speelde motivatie dan ook een belangrijke rol.’

Fulltime investering
Voor de deelnemers is het bijscholingstraject een fulltime investering. Een dag per week volgen zij les, ze lopen 20 uur per week stage en daarnaast zijn er nog huiswerkopdrachten. ‘En dat is voor wie lang thuis heeft gezeten natuurlijk wel even omschakelen.’ De lessen bestaan onder andere uit een cursus pedagogische basis, EHBO bij baby’s en kinderen, voor- en vroegschoolse educatie via de methode Startblokken, interactievaardigheden en Nederlandse les.

Sterke groep
Deze investering gaat voor de deelnemers niet zonder slag of stoot. Ze komen voor diverse uitdagingen te staan en leren allemaal hun valkuilen kennen die zij moeten overwinnen. ‘Voor de deelnemers is het fijn dat zij hele traject met dezelfde groep optrekken en steun hebben aan elkaar. Dat is ook een van de krachten van het project. Iedereen weet wat je doormaakt. Er is beide keren dan ook een sterke groep ontstaan.’

Diploma-uitreiking
Net als bij het eerste traject zijn ook dit keer alle kandidaten geslaagd. Een enorm mooie prestatie van de 10 deelnemers. 6 hiervan kunnen direct aan de slag bij Berend Botje en de kinderopvangorganisatie hoopt dat er op korte termijn ook een baan beschikbaar is voor de overige 4 kandidaten. Op dinsdag 27 maart ontvingen in het bijzijn van onder andere Gaby, Robin Dissels van WerkSaam Westfriesland en Peter Ursem van Taal NL. Wethouder Nootebos van gemeente Stede Broec overhandigde de diploma’s.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Gaby kijkt tevreden terug op het tweede traject in samenwerking met WerkSaam. ‘Wij vinden dat alle kinderen én volwassenen de kans moeten krijgen om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Daarom geven wij onder andere mensen met een uitkeringsverleden een kans in ons bedrijf. Bovendien vinden wij dit een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We vinden het ook mooi om te zien dat WerkSaam nu ook samen met Wilgaerden een soortgelijk scholingstraject is gestart om te zorgen dat uitkeringsgerechtigden weer een kans hebben in de zorg.’

Over Berend Botje
Kinderopvang Berend Botje is een van de grotere aanbieders van professionele kinderopvang in Noord-Holland. De organisatie verzorgt de opvang van meer dan 3.150 kinderen, verdeeld over 50 locaties en ongeveer 500 gastouders. Berend Botje biedt alle soorten kinderopvang: kinderdagverblijf, peuteropvang, buitenschoolse opvang (= voor- en naschoolse opvang) en gastouderopvang. Al ruim vijfentwintig jaar zorgt Berend Botje in de regio met liefde en passie voor de best mogelijke kinderopvang. In die tijd is er veel veranderd in het vakgebied, de koers van Berend Botje is echter hetzelfde gebleven: gaan voor kwaliteit. Met oog voor de ontwikkeling van kind, medewerker en organisatie.

Over WerkSaam Westfriesland
WerkSaam Westfriesland is dé arbeidsbemiddelaar van Westfriesland. WerkSaam voert in de regio de Participatiewet uit en ontwikkelt en bemiddelt inwoners met een uitkering of SW-indicatie naar werk. Regulier waar het kan en beschut waar het moet. Inwoners die echt niet aan het werk kunnen voorziet WerkSaam tijdelijk in levensonderhoud, met een uitkering. Werk is echter de rode draad. Dit gebeurt samen met werkgevers. WerkSaam kent de regio, regelgeving en weet wat werkgevers nodig hebben. Werk is iets waar iedereen recht op heeft. Samen bijdragen aan een WerkSaam Westfriesland!

Terug naar overzicht
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement of onze privacyverklaring.