Bij uitdagend spel gaan kinderen aan de slag met spannende avonturen. Kinderen testen en verleggen hun grenzen door nieuwe activiteiten te proberen en hun angsten te overwinnen. De spanning en trots maken dat kinderen uitdagend spel héél leuk vinden! Wist je dat uitdagend spel ook heel belangrijk is voor kinderen?
Voor jonge kinderen bestaat uitdagend spel al uit kleine dingen: klimmen op een klimrek, hard rennen, springen van een muurtje en fruit snijden met een mes (bijvoorbeeld banaan met een broodmes). Bij oudere kinderen is uitdagend spel te vinden in takken slijpen, hutten timmeren, marshmallows roosteren op echt vuur of klimmen in bomen.
Waarom is uitdagend spel belangrijk? Maar waarom is uitdagend spel nu zo goed voor de ontwikkeling van kinderen?
Door het ervaren van uitdagende situaties leren kinderen risico’s inschatten en ontwikkelen ze de juiste afwegingen te maken wanneer een spannende situatie zich voordoet
Door uitdagend spelen ontwikkelt een kind een positieve houding: ‘ik kan het!’. Daardoor gaat een kind uitdagingen meer zien als iets om van te genieten, dan iets om te vermijden. Het vergroot het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.
Door uitdagend spelen staan kinderen sterker in hun schoenen
Bewegingen als slingeren, klimmen, rollen, glijden en hangen zijn niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de motorische vaardigheden, balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn
Tips voor uitdagend spel
Maak duidelijke afspraken waar de kinderen zich aan kunnen houden
Geef de ruimte om te oefenen en grijp alleen in als er echt gevaar is. Leg ook uit waarom er gevaar is en geef tips hoe een kind het wel kan doen.
Waarschuw niet te snel. Let eens op hoe snel je ‘kijk uit’ roept als een kind iets spannends doet. Je kunt het kind daarmee uit zijn concentratie halen. Probeer 10 seconden te wachten voor je iets roept en vraag je af: wat gebeurt er? Hoe groot is de kans dat je kind zich bezeert?
Onthoud goed dat wanneer je kind iets nieuws doet, de kans groot is dat hij plezier heeft en zijn zelfvertrouwen groeit!
Denk aan wat jij vroeger deed toen je zo oud was.
Grijp uiteraard in wanneer het nodig is en leg uit waarom.