​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Veel verschillen tussen kinderopvang in Nederland en België

16-03-2018

‘Wil je confituur op je boterham? En gooi dat maar even in de vuilbak als je klaar bent.’ De nieuwe stagiaires bij onze locaties in Edam en Oosthuizen praatten wel een beetje anders, vonden de kinderen. De afgelopen periode liepen er namelijk vijf Belgische studenten stage bij ons. Zij werkten mee op verschillende groepen en deden onderzoek naar de verschillen tussen kinderopvang in Nederland en België. Verschillen waren er zeker. Voor zowel de studenten, als onze medewerkers van Berend Botje en de kinderen was het dan ook een leerzame periode.

Veel verschillen tussen kinderopvang in Nederland en België

De Belgische studenten volgen de opleiding Verzorging met als specialisatie Kinderzorg. Op dit moment zitten zij alle vijf in het laatste jaar van hun studie. Om zich nóg verder te verdiepen in kinderopvang, zochten zij een stage over de grens om op deze manier ook de verschillen tussen kinderopvang in België en Nederland te kunnen onderzoeken.

De vijf stagiaires draaiden mee bij zowel de hele dagopvang als de buitenschoolse opvang. Ze hielpen bijvoorbeeld met het ‘verluieren’ (verschonen) van kinderen en gaven de kinderen hun ‘tutje’ (speen). Voor de kinderen van de bso organiseerden ze een leuke quiz over België met vragen als ‘Wie is Manneken Pis?’. De stagiaires waren onder de indruk hoeveel de kinderen al wisten over België. Ondertussen onderzochten zij de verschillen in kinderopvang tussen België en Nederland, die zij aan het eind van hun stageperiode presenteerden aan onder andere directie en medewerkers van Kinderopvang Berend Botje. Naast de verschillen in taal, bleken er nog veel andere verschillen te zijn.

Omgang met kinderen, zelfstandigheid en vrijheid
‘In Nederland hebben de pedagogisch medewerkers meer geduld met kinderen dan in België’, vertelt stagiair Fleurtje. ‘De kinderen lijken ook rustiger’, vult haar medestudent Demi aan. Fleurtje gaat verder: ‘Ook worden kinderen in Nederland meer gestimuleerd om zelfstandig te zijn. Hier zijn verschillende voorbeelden van. Zo laten de pedagogisch medewerkers kinderen al op jonge leeftijd zelf hun brood smeren en de kinderen mogen zelf kiezen wat zij op brood willen. Ook is er bij de bso sprake van zelfstandigheidscontracten, waarin afspraken staan of de kinderen bijvoorbeeld zelf naar een vriendje of buiten mogen gaan. In België mag dit sowieso niet. Ik denk dat het goed is dat in Nederland deze vrijheid wél al gegeven wordt. Zo leren de kinderen gedoseerd met deze vrijheid om te gaan. Als zij naar het voortgezet onderwijs gaan, hebben ze alle vrijheid. Het is goed deze vrijheid stapsgewijs op te bouwen.’

Activiteiten op de groep
Fleurtje en Demi keken ook op van de spelvormen en –activiteiten die geboden worden op de groepen. ‘In België staat met name vrij spel centraal, de kinderen kiezen zelf wat zij gaan doen en wij begeleiden hen daar niet zo in zoals in Nederland wordt gedaan. Bij Berend Botje maakten wij kennis met het werken in thema’s en leerden wij ook om voor- en mee te spelen met de kinderen. Het werken met thema’s biedt verdieping aan het spel en aan de ontwikkeling van de kinderen. Dit is iets wat zij zeker in België willen gaan toepassen.’

Kindercentra Nederland veiliger
Met de veiligheid op kindercentra is het in Nederland veel beter gesteld dan in België, aldus de stagiaires. ‘Wij waren onder de indruk van de vele veiligheidsmaatregelen bij Kinderopvang Berend Botje. Keukenlades en –kastjes zijn beveiligd zodat kinderen deze niet zelf kunnen open maken, de deurklinken zitten hoog op de deur bevestigd en er zijn op veel plekken hekjes gemonteerd. Dit kennen wij in België niet op deze manier’.

Andere eetgewoontes
Ook op het gebied van eetgewoontes hebben de stagiaires verschillen opgemerkt. In België krijgen de kinderen ’s middags als tussendoortje een koek, in Nederland ervaarden de studenten dat de kinderen dan een cracker of stuk fruit eten. Op de locaties Edam-Volendam, en ook op een aantal andere locaties van Berend Botje, wordt tussen de middag warm gegeten. Dit kennen Demi en Fleurtje wel vanuit België, maar ze vonden het aanbod in Nederland gevarieerder. Waar ze in België met de kinderen veelal aardappels en groenten eten, zagen de studenten de kinderen hier ook bijvoorbeeld couscous en pasta eten.

Uitstapjes
Demi ging tijdens haar stageperiode met een van de pedagogisch medewerkers en de kinderen mee op een uitje naar het Bakkerijmuseum in Medemblik. Ze vond dit erg leuk. Niet alleen omdat de bakker inhaakte op haar aanwezigheid door te vertellen over hoe Belgische bonbons gemaakt worden, ook was de ervaring om met de kinderen een uitstapje te maken nieuw voor haar. Dit heeft zij in België nooit meegemaakt.

Indeling groepsruimte
Ook qua groepsruimtes zijn er verschillen tussen Nederland en België. De ruimtes in België zijn vaak groter en in Nederland wordt meer gewerkt met herkenbare hoeken waar de kinderen kunnen spelen.

Directer contact met ouders
Wie in België op zoek is naar kinderopvang, moet zich ruim van tevoren aanmelden. Daar is sprake van lange wachtlijsten. Op dit moment is dat in Nederland minder aan de orde. Fleurtje merkte ook verschil in het contact met ouders: ‘Het contact met ouders is hier veel directer dan in België. Nederlandse ouders geven duidelijker aan wat zij willen. Bij Berend Botje wordt gebruik gemaakt van een ouder-app om de dagverslagen met de ouders te delen. In België wordt nog gebruik gemaakt van heen-en-weerboekjes. Het werken met de app is erg handig en efficiënt. Ook kun je ouders halverwege de dag al een foto sturen, wat voor hen denk ik fijn is om te ontvangen.’

Belangrijk om kennis te delen
Zowel de stagiaires als onze medewerkers kijken positief terug op de stageperiode. ‘Wij vinden het belangrijk om onze kennis te delen. Dit doen we onder andere door studenten de mogelijkheid te geven bij ons stage te lopen en zich te ontwikkelen. Ook leren we zelf graag van andere kinderopvangorganisaties. Dat dit nu ook op internationaal niveau kon, is natuurlijk erg interessant’, aldus Alien Alberts, algemeen directeur Kinderopvang Berend Botje.

Terug naar overzicht
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement of onze privacyverklaring.