Risicovol spelen klinkt misschien gevaarlijk, maar is juist heel goed voor de ontwikkeling van jouw kind. Tijdens risicovol spelen testen en verleggen kinderen hun grenzen door nieuwe, avontuurlijke activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen maakt dat kinderen risicovol spelen heel leuk vinden.
Bij risicovol spel kan je denken aan spelen met ‘gevaarlijke’ voorwerpen (zoals takken of een hamer), spelen uit zicht, stoeispellen en spelen op hoogte zoals bijvoorbeeld in een boom. Natuurlijk moet je kinderen beschermen tegen onaanvaardbare risico’s, maar een bultje of een kleine schaafwond is vaak helemaal niet zo erg. Sterker nog, er zitten voordelen aan:
Stoer, angstig of vol energie? Jij kent je kind(eren) het best. Kijk en luister goed. Durft je kind veel? Vraag waarom hij/zij iets risicovols wil proberen. Bedenk dan bijvoorbeeld samen een manier waarop dat op een verantwoorde manier kan. Misschien door samen regels te bedenken. Is je kind bang om iets nieuws te proberen? Je kan je kind vragen waarom hij/zij het niet durft. Wat heeft jouw kind nodig om het wel te durven?
Luister goed naar je eigen gevoel. Jij weet het beste wat je kind al wel en nog niet kan. Probeer je kind uit te leggen waarom iets wel of niet mag. Dit kan je verduidelijken door de risico’s te benoemen, daar leren zij enorm veel van.
Het is belangrijk dat je kind zich veilig voelt en dat het kind weet dat hij/zij bij je terecht kan voor hulp en vragen.
Doordat je kind elke keer iets meer mag doen, leert hij/zij om te gaan met verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.
Maak duidelijke afspraken met kinderen. Wat mag niet, maar vooral ook, wat mag wel. Kijk hoe kinderen daarmee omgaan. Kunnen zij zich daar wel of niet aan houden?
Wij adviseren je je kind aan te moedigen als hij/zij iets nieuws probeert en geef de ruimte om te experimenteren. Grijp alleen in als het een echt gevaar is en leg vooral ook uit waarom je ingrijpt.
Probeer eens om 10 seconden te wachten voordat je ingrijpt of roept. Wat gebeurt er? Waarom vind je het eng en hoe groot is het risico eigenlijk? Grijp uiteraard wel in als het risico onaanvaardbaar is, bijvoorbeeld door kinderen te helpen of de activiteit te stoppen. Leg daarbij uit waarom je ingrijpt zodat kinderen niet bang worden maar er iets van leren.
Meer informatie? Neem eens een kijkje op deze website: https://www.veiligheid.nl/risicovolspelen
Veel speelplezier!
Als je vragen hebt over de opvoeding van je kind of over het beleid en de visie van Berend Botje, kun je in eerste instantie natuurlijk terecht bij de medewerkers op locatie of je bemiddelingsmedewerker. Je kunt ook altijd contact opnemen met onze deskundige orthopedagoog:
Merel Braakman, orthopedagoog |
![]() |
Terug naar overzicht