​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Is je baby geboren tijdens de coronacrisis? Tips hoe voor te bereiden op opvang

Tijdens de pandemie is er ook goed nieuws: er is sprake van een geboortegolf. De term ‘corona-baby’ gaat dan ook niet over een kind met corona, maar over een baby die geboren is in de coronacrisis. Ook bij Berend Botje zijn er collega’s moeder geworden van zo'n heuse ‘corona-baby’. Gedragen deze kinderen zich echt anders dan kinderen die voor de pandemie geboren zijn? Het antwoord is: ja! En daar zitten zowel positieve als negatieve kanten aan.

Meer tijd en rust om te wennen
Laten we beginnen met de (waarschijnlijke) positieve kant. Het aantal mensen dat op thuisbezoek mocht komen was dit afgelopen jaar beperkt. Het voordeel hiervan was dat ouders en kind meer tijd en rust hadden om aan elkaar te wennen. Het sterke vermoeden is dat kinderen in deze eerste, rustigere, fase beter gehecht zijn aan hun ouders. Een goede hechting is een belangrijke voorwaarde voor een goede ontwikkeling. Als er al bezoek kwam, dan ging de baby vaak niet van ‘hand-tot-hand' maar bleef het kind op schoot bij papa of mama. Ook dit levert meer rust op.

Prikkels buitenshuis
Doordat er zo weinig mogelijk was afgelopen tijd, zijn veel ‘corona-baby's’ minder blootgesteld aan prikkels buitenshuis. Voor velen begon dit al tijdens de zwangerschap: in de buik krijgen baby’s namelijk geluiden mee. In deze coronatijd kunnen zwangere moeders niet naar een druk verjaardagsfeest, vol terras of rumoerig restaurant. Dus al voor de geboorte zijn er vaak minder geluiden.  Deze trend zet zich door na de geboorte. Niet alleen door minder kraamvisite maar ook op straat is het rustiger. Drukke plekken bezoeken? Dat is momenteel ‘not done’.

Op onze groepen zien we meer baby’s die meer moeite hebben om te wennen aan alle prikkels die er zijn op een babygroep. Daarom hebben onze medewerkers extra trainingen gevolgd om deze kinderen extra goed te kunnen begeleiden. Thuis kun je ook alvast wat ondernemen om het wennen op de kinderopvang soepel te laten verlopen.

Tips om baby's te laten wennen aan de kinderopvang

  • Wandel regelmatig langs een iets drukkere plek: bijvoorbeeld een schoolplein. Zo leert je kleintje dat het goed en veilig is als zij andere kinderen horen.
  • Baby’s vallen vaak in slaap tijdens een wandeling of in de auto. Ga op dat moment geen geluid uit de weg. Dus laat de radio in de auto aan en wandel alsnog langs die speeltuin. Zo leert je kind wennen aan omgevingsgeluiden.
  • Zet thuis voor je gaat starten met de kinderopvang bewust eens een poosje muziek of de radio aan. Ook hierdoor leert je kind wennen aan geluid op de achtergrond.
  • Kijk - binnen de coronamaatregelen en voor zover je dit zelf prettig vindt- of er mensen zijn die je baby wel mogen vasthouden en verzorgen. Laat oma bijvoorbeeld een keer de luier verschonen of een flesje geven.
  • Baby’s leren met hun zintuigen. Zorg dat de zintuigen geprikkeld worden. Neem je baby mee naar de winkel, de markt, het park en het strand. Zodat ze daar kunnen rondkijken, de geuren meekrijgen, de geluiden horen. Waar mogelijk: denk ook aan voelen (gras, zand) of proeven.
  • Bij ieder mens gaat het om balans. Rust en regelmaat is belangrijk voor kleine kinderen maar pas op dat de balans niet te ver doorslaat naar ‘alleen maar rust’. Baby’s hebben ook prikkels nodig.
  • Let op de signalen van stress. Wanneer je kind paniekerig wordt, gaat huilen, etc. Zorg dan dat je nabij bent, je kind knuffelt, zachtjes tegen hem of haar praat. Let goed op wat je kind aankan en wat niet.

De huidige situatie kunnen we helaas niet veranderen. Maar als we ons ervan bewust zijn welke effecten de gevolgen van de coronacrisis op een baby kunnen hebben, dan kunnen we daar rekening mee houden. En zorgen we ervoor dat de overgang van thuis naar de opvang zo soepel mogelijk verloopt!

Terug naar overzicht