​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Meest gestelde vragen

De oriëntatiefase

1. Hoe kan ik mijn kind aanmelden voor gastouderopvang?

Wil je je kind meteen aanmelden? Dit kan via aanmelden op deze website. Of bel met ons kantoor 088–2337140. Je krijgt dan direct een van onze medewerkers aan de telefoon. 

2. Wat kost de aanmelding?

Je aanmelding is gratis. Net als het ondertekenen van de overeenkomst tussen jou en het gastouderbureau. Pas als je de overeenkomst met je gastouder ondertekent krijg je betalingsverplichtingen, zowel naar de gastouder als naar het gastouderbureau.

3. Ik heb me aangemeld. Wat gebeurt er nu?

Heb je gekozen voor het Comfortpakket, dan komt één van onze bemiddelingsmedewerkers bij je langs. Zij vraagt jou naar je wensen over de opvang en de eventuele bijzonderheden over je kind. Met deze kennis gaat zij op zoek naar de juiste gastouder voor jouw gezin. Heeft ze deze gevonden, dan neemt ze weer contact met je op zodat jullie kunnen kennismaken met de gastouder. Als het klikt tussen jou en de gastouder, volgt een derde gesprek waarin we de afspraken rondom de opvang gaan vastleggen. 

Heb je gekozen voor het Basispakket, dan heb je zelf een gastouder gevonden. De bemiddelingsmedewerker gaat bij deze gastouder langs om te controleren of zij én de opvangplaats aan alle wettelijke eisen voldoen. Is dit het geval, dan zal zij het gesprek begeleiden waarin jij en de gastouder afspraken maken over de opvang.

4. Hoe lang duurt het voordat jullie een gastouder hebben gevonden?

Vaak hebben we al een aantal geschikte gastouders in ons bestand. Heb je een klik met een van deze gastouders, dan kan de opvang snel starten.

5. Is er gastouderopvang in mijn woonplaats of in de buurt?

Het is handig om te kiezen voor een gastouder vlakbij je huis óf vlakbij je werk. Meestal lukt het ons om die gastouder te vinden. Je kunt dan op weg naar je werk je kind naar het huis van de gastouder brengen. Je kind zal dit al snel een tweede thuis vinden.

6. Waar let Berend Botje op wanneer zij een gastouder voor mijn gezin zoekt?

We letten erop dat het gastgezin zo goed mogelijk past bij jouw gezin. We vinden het belangrijk dat de regels die gelden binnen het gastgezin vrijwel hetzelfde zijn als die van jullie. En natuurlijk houden we rekening met je wensen (bijvoorbeeld je levensovertuiging) en die van je kind met betrekking tot bepaalde zaken.

7. Moet ik afspraken maken met de gastouder?

Ja, het is belangrijk om goede afspraken te maken met je gastouder. Daarom is je bemiddelingsmedewerker bij dit gesprek aanwezig. De afspraken worden gemaakt voordat de opvang start. Je maakt afspraken over de opvangdagen, opvangtijden en de vakanties. Maar ook over medicijngebruik, vervoer, buitenspelen en zelfstandigheid. Daarnaast spreek je af hoe de gastouder omgaat met TV kijken, computergebruik, eten en drinken, slapen en misschien de huisdieren. Schrijf deze afspraken samen met de gastouder op en onderteken deze allebei.

8. Kan mijn kind wennen bij de gastouder?

Ja, dit kan. Het zal niet alleen voor je kind wennen zijn, maar ook voor jou en de gastouder. Daarom kun je voordat de opvang start alvast een keer samen met je kind op bezoek gaan bij de gastouder. Zo kunnen jullie rustig kennismaken. Laat je kind daarna bijvoorbeeld een paar uurtjes wennen bij de gastouder. Je hoeft je kind niet meteen de hele dag te brengen.  

Na de eerste twee maanden vraagt je bemiddelingsmedewerker aan jou en de gastouder hoe de opvang van je kind gaat. Als het goed gaat en alles naar wens gaat, dan kan de opvang op dezelfde manier door blijven gaan.

9. Kan mijn moeder gastouder worden?

Ja, je moeder kan jouw gastouder worden. Ze mag niet op hetzelfde adres wonen als jullie. En zij en haar huis moeten voldoen aan alle wettelijke eisen die gesteld worden aan gastouderopvang.

10. Waarvoor gebruikt Berend Botje onze burgerservicenummers (BSN)?

We zijn wettelijk verplicht de BSN te vragen van jou en je kind. De nummers gebruiken we ieder jaar om jullie opvanggegevens door te geven aan de Belastingdienst (jaaropgaven). De Belastingdienst heeft hierbij de BSN nodig om te kijken of ze de kinderopvangtoeslag aan de juiste persoon hebben uitbetaald. 

11. Waar kan ik zien of een gastouder voldoet aan de wettelijke eisen?

In het Landelijk Register Kinderopvang staan alle gastouders die voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. In dit register kun je dus controleren of een gastouder hieraan voldoet. Wij werken alleen samen met gastouders die aan alle eisen voldoen. 

In dit register staan ook alle kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang-organisaties en gastouderbureaus die voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet kinderopvang.

12. Hoe vind ik het LRK-nummer van mijn gastouder?

 

Het LRK-nummer kun je vinden in het Landelijk Register Kinderopvang. Ga naar www.landelijkregisterkinderopvang.nl, kies bij ‘soort opvang’ voor ‘gastouderopvang’. Daarna kun je zoeken op de naam van de gastouder of het adres. Het kan zijn dat de gastouder met haar meisjesnaam in het register staat, ook als ze de naam van haar echtgenoot voert.

Het financiële plaatje

1. Wat zijn de kosten voor gastouderopvang?

Met behulp van onze online kostenindicatie kun je uitrekenen wat voor jou de kosten zijn van gastouderopvang.

2. Krijg ik kinderopvangtoeslag?

Je krijgt kinderopvangtoeslag als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Kijk op www.toeslagen.nl welke voorwaarden dit zijn. De hoogte van je toeslag hangt onder andere af van de hoogte van je (gezamenlijke) inkomen, het aantal kinderen dat naar de gastouder gaat, het aantal opvanguren dat je kind(eren) naar de gastouder gaan en het aantal uren dat je werkt.

3. Wat moet ik zelf regelen en aanvragen?

Dit hangt af van het pakket dat je kiest. Als je kiest voor het comfortpakket dan regelt Berend Botje bijna alles. Kies je voor het basispakket, dan dien je zelf een aantal zaken te regelen. Op de pagina Over gastouderopvang kun je meer informatie vinden over de pakketten.

4. Ik wil zelf kinderopvangtoeslag aanvragen. Hoe doe ik dat?

Kinderopvangtoeslag vraag je aan via de site van de Belastingdienst. Je hebt je DigiD nodig om in te loggen op deze site. Hier vul je de volgende gegevens in:

  • Naam en adres van de opvang
  • Registratienummer uit het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) (zie vraag 12 Oriëntatiefase)
  • Opvanguren per maand
  • Kosten van de opvang (uurtarief)
  • Jaarinkomen + jaarinkomen van partner
5. Ik wil het LRK-nummer doorgeven aan de Belastingdienst. Hoe doe ik dat?

Dit hangt af van het pakket dat je kiest. Als je kiest voor het comfortpakket dan regelt Berend Botje dit. Kies je voor het basispakket dan vraag je zelf kinderopvangtoeslag aan. Bij deze aanvraag vul je onder andere het LRK-nummer in (zie ook vraag 4).

6. Wordt de kinderopvangtoeslag verrekend met mijn factuur?

Je kunt ervoor kiezen om de kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst aan ons uit te laten betalen. Wij verrekenen deze toeslag dan met het totaalbedrag van je factuur. Jij betaalt dan zelf alleen de netto kosten van de opvang.

7. Waarom betaal ik ook nog uitvoeringskosten?

Je factuur bestaat uit twee bedragen: opvangkosten en uitvoeringskosten. De gastouder rekent en ontvangt de opvangkosten. De uitvoeringskosten betaal je aan het gastouderbureau. Wil je weten waar wij dit bedrag aan besteden? Klik dan hier.

8. Moet ik opvangkosten betalen op feestdagen?

Dit is afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met de gastouder.

Praktische informatie

1. Wat als mijn kind ziek is of ziek wordt?

Voor de start van de opvang maak je hierover afspraken (zie vraag 3 Oriëntatiefase). Als je kind ziek is, kan het namelijk niet altijd naar de gastouder. De gastouder moet ruimte en tijd hebben om je zieke kind zorg en aandacht te geven. Overleg met je gastouder hoe zij hierover denkt. 

Tijdens de eerste zeven ziektedagen van je kind betaal je de gastouder gewoon door. De gastouder heeft recht op deze doorbetaling.

2. Kan mijn kind zo nu en dan een extra dag naar de gastouder?

Je (vaste) opvangdagen heb je afgesproken met de gastouder. Een extra dag kun je ook met haar overleggen.

3. Hoe kan ik inloggen op het portaal?

Via gast.ouderportaal.nl kun je inloggen op het portaal. Hiervoor krijg je inloggegevens, zodra je de overeenkomst hebt ondertekend. Op dit portaal kun je het aantal opvanguren inzien en hierop akkoord geven (akkorderen). En je kunt hier je facturen en jaaropgaven inzien. Verder vind je hier het pedagogisch beleid en de protocollen en richtlijnen die gelden voor gastouderopvang.

4. Waar kan ik terecht voor meer informatie of met administratieve vragen?

Heb je meer informatie nodig of heb je een vraag over je factuur? Neem dan contact met ons op via 088 - 233 7140 of mail naar gastouderbureau@berendbotje.nl. Tijdens kantooruren kun je langskomen op het centraal bureau. Dit kan met of zonder afspraak. We staan je graag te woord!

5. Hoe kan ik de overeenkomst met Berend Botje opzeggen?

Je kunt de overeenkomst opzeggen door een mail te sturen naar gastouderbureau@berendbotje.nl. Er geldt een opzegtermijn van één maand.