​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Meest gestelde vragen

De oriëntatiefase

1. Is er een kinderdagverblijf in mijn woonplaats of in de buurt?

Klik hier voor de locaties van onze kinderdagverblijven.

2. Kan ik een kijkje nemen op de locatie?

Natuurlijk, wij raden dat zelfs aan. Je wilt toch graag zien waar je kind straks terecht komt.
Op alle locaties hebben wij geregeld inloopmomenten. Kijk bij de betreffende locatie of zij een inloopochtend of -avond organiseren. Je mag ook altijd een afspraak maken. Dat kan telefonisch via 088-2337180 of klik op onze website op de knop ‘Ik wil een rondleiding’. Wij zorgen dat een medewerker de tijd heeft jullie rond te leiden, onze pedagogische visie toe te lichten en jullie vragen te beantwoorden.

3. Zijn er wachtlijsten op het kinderdagverblijf?

Berend Botje streeft ernaar kinderen zo snel mogelijk te kunnen plaatsen. Maar het is ook belangrijk dat kinderen in vaste groepen en op vaste dagen geplaatst worden, waarop ze vaste gezichten zien. De mogelijkheid tot plaatsing is afhankelijk van de dag dat je opvang wilt of de combinatie van de dagen voor opvang. Ook de leeftijd van jullie kind en de startdatum van de opvang spelen hierin een rol. Voor de mogelijkheden kan je altijd contact met ons opnemen op nummer 088-2337180. Of laat een vraag achter op ons contactformulier.

4. Hoe lang duurt het voordat mijn kind op het kinderdagverblijf een plaats heeft?

Dit is afhankelijk van de actuele beschikbaarheid op het kinderdagverblijf. Hoe sneller je je aanmeldt, hoe meer en sneller kans op de gewenste dagen. Je bent zeker van een plaats zodra we jouw bevestiging op ons aanbod hebben ontvangen. We vinden het ook belangrijk om voor de start van de opvang kennis met elkaar te maken tijdens het intakegesprek. Wil je meer weten over de beschikbaarheid op de door jouw gewenste locatie? Neem dan gerust contact met ons op.

5. Is er plaats voor mijn kind op het kinderdagverblijf?

Zodra het aanmeldformulier ontvangen is, kijken we in de planning of er plaats is voor jullie kind op het kinderdagverblijf op de bepaalde dagen. Deze plaats kan voor je worden gereserveerd. Wij nemen na ontvangst van het formulier contact met je op. Na de bevestiging van de opvangdagen en tijden ben je verzekerd van een plaats. Door de aanmelding en reservering tijdig bij ons kenbaar te maken, vergroot je de kans op het verkrijgen van de opvang op de gewenste dag(en).

6. Is er een minimum aantal dagen dat ik mijn kind naar de opvang kan brengen?

Vanuit pedagogisch oogpunt adviseren wij om je kind minimaal twee dagen naar het kinderdagverblijf te brengen. Je kind raakt met twee dagen opvang meer gewend aan de omgeving, de pedagogisch medewerkers en de andere kinderen in de groep. Eén dag opvang is mogelijk, maar hou er dan rekening mee dat je kind elke week weer opnieuw moet wennen. Er zit dan namelijk elke keer zes dagen tussen de opvang. 

7. Hoe kan ik mijn kind aanmelden voor opvang?

Wil je je kind meteen aanmelden? Dat kan via de knop aanmelden op deze website. Ook kan je bellen met het centraal bureau op nummer 088-2337180.

Het financiële plaatje

1. Wat zijn de kosten voor opvang op het kinderdagverblijf?

De kosten voor de opvang van je kind op het kinderdagverblijf kan je berekenen via onze vrijblijvende kostenindicatie.

2. Wat moet ik zelf administratief regelen en aanvragen?

Berend Botje kan, indien gewenst, kosteloos helpen bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst. De werkgeversbijdrage wordt via de Belastingdienst geregeld. Je hoeft deze niet zelf aan te vragen bij je werkgever.

3. Hoe vraag ik zelf kinderopvangtoeslag aan?

Kinderopvangtoeslag vraag je aan bij de belastingdienst via deze link, je logt op deze website in met je DigiD. Voor het aanvragen van de toeslag heb je de volgende gegevens nodig:

  • Opvangsoort (hele dagopvang / buitenschoolse opvang).
  • Aantal opvanguren per maand
  • Uurprijs
  • Landelijk registernummer kinderopvang van de opvanglocatie

Deze gegevens kan je vinden op de overeenkomst.

4. Kan de kinderopvangtoeslag verrekend worden met mijn factuur?

In veel gevallen kan de kinderopvangtoeslag uitbetaald worden aan de kinderopvangorganisatie. Wij kunnen dan de kinderopvangtoeslag verrekenen met de factuur. Je ontvangt dan van ons een netto factuur.

5. Waarom heeft Berend Botje het BSN van mij en mijn kind nodig?

Kinderopvangorganisaties zijn wettelijk bevoegd, zelfs verplicht om het Burgerservicenummer (BSN) van ouders of verzorgers en dat van hun kind te hebben. Het BSN is o.a. nodig voor de jaarlijkse aanlevering van de opvanggegevens aan de Belastingdienst (jaaropgaven). Zonder een BSN registreert de Belastingdienst de opvanggegevens niet. Dit kan ervoor zorgen dat de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag terug eist.

Praktische informatie

1. Kan mijn kind incidenteel een dag extra opvang krijgen?

Je kan je kind incidenteel een dag extra naar het kinderdagverblijf brengen. Dit kan als de maximale groepsgrootte niet wordt overschreden. Je kunt je aanvraag indienen via de Berend Botje-app. De kosten per dagdeel kan je opvragen bij onze administratie via telefoonnummer 088-2337180. Deze kosten worden apart gefactureerd.

2. Wat moet ik doen als ik dagen wil ruilen of extra opvang wil aanvragen?

Dit kan via de Berend Botje-app.

3. Hoe zit het met de wenperiode?

De overgang van thuis naar het kinderdagverblijf is voor je kind een hele ervaring. Je krijgt van ons alle informatie om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. De eerste halve dag wennen mag in overleg plaatsvinden voor startdatum van de overeenkomst. Deze halve dag is bij voorkeur op een overeengekomen opvangdag. Is dit niet mogelijk, dan mag je kind ook op een andere dag wennen. Voorwaarde is dat de vaste mentor van het kind aanwezig is. Een tweede halve dag en de daarop volgende hele wendag vinden plaats na de startdatum van de overeenkomst. Deze wenmomenten zijn altijd op de overeengekomen opvangdagen.

4. Wat als mijn kind ziek is of ziek wordt?

Voor meer informatie over wat te doen in geval van ziekte, verwijzen we je naar kwaliteit en veiligheid.

5. Wanneer zijn de kindercentra gesloten?

Klik hier voor een overzicht van de sluitingsdagen van de kindercentra. 

6. Hoe kan ik de overeenkomst met Berend Botje opzeggen?

Opzeggen kan schriftelijk door een mail te sturen naar kindercentrum@berendbotje.nl.

7. Ik geef borstvoeding. Hoe kan ik dit combineren met kinderopvang bij Berend Botje?

Borstvoeding geven en kinderopvang is uitstekend te combineren. Werk je in de buurt van het kinderdagverblijf? Dan kun je tijdens de opvangdag gerust langskomen om te voeden. Maar ook als je niet in de gelegenheid bent om langs te komen, kan je kind borstvoeding drinken. In elke locatie is een koelkast aanwezig waar jouw afgekolfde borstvoeding bewaard kan worden. Ook is er de mogelijkheid om extra voorraad in de vriezer te bewaren. Om de borstvoeding op te warmen, maken wij gebruik van een flesverwarmer. Je kunt bij de pedagogisch medewerker aangeven hoeveel en hoe vaak je kind mag drinken.

8. Waar kan ik het telefoonnummer van mijn opvanglocatie vinden?

Deze kun je terugvinden in de Berend Botje OuderApp. Ga onderin de menubalk naar 'Mijn locatie'. Daar zie je bovenin de contactgegevens staan.