Aanmelden kinderopvang!

Gezond eten

Berend Botje let op de kleintjes, ook als het gaat om eten en drinken. We volgen onder andere de richtlijnen van het Voedingscentrum en onze eigen pedagogische visie.

Gezond eten

Drinken

We bieden de peuters geen of heel weinig zoete dranken aan. Ze krijgen water, lauwe thee zonder suiker, halfvolle melk en af en toe sterk aangelengde limonade.

Mee-eten?

Op onze peuterspeelgroepen kun je voor een korte of lange opvangochtend kiezen. Aan het eind van een lange opvangochtend eten we met de peuters gezellig een broodje. Op sommige locaties is dat zelfs een warme maaltijd! Als we brood eten, krijgen ze volkoren- of bruinbrood met mager beleg, rijstwafels en fruit. Als tussendoortje bieden we fruit, een soepstengel en/of een rijstwafel aan. Als we warm eten, gaat het om verse, verantwoorde maaltijden met weinig vlees of vis en veel groente.

Vaste momenten

Kinderen zijn gebaat bij structuur en regelmaat. We bieden eten en/of drinken daarom altijd vaste momenten aan. Dat zorgt voor rust en de peuters leren dat ze alleen dan iets te eten of ‘snacken’ krijgen. We letten op de maximaal aangeraden hoeveelheden en dringen geen eten op. De kinderen bepalen zoveel mogelijk zelf wat en hoeveel ze eten.

Samen

Eten is ook een sociale bezigheid. We zitten altijd samen aan tafel en de medewerkers geven het goede voorbeeld als het gaat om elkaar dingen aangeven en helpen. Een vast liedje voor het eten hoort er ook bij. Zo zorgen we voor een goede sfeer aan tafel.

Zien eten doet eten

Kinderen leren het meest van elkaar. Als je vriendje iets eet wat jij niet kent, ga je het ook proberen. Zo helpen de peuters elkaar bij het ontdekken van nieuwe smaken en gewoontes. We zien op de groep telkens weer dat ook ‘moeilijke eters’ gezellig mee gaan eten.

Zelf doen

We stimuleren de peuters om zelf simpele taken uit te voeren. Ze helpen met tafel dekken, drinken inschenken en leren hun eigen brood te smeren. Ook bij de warme maaltijden op sommige locaties helpen de peuters mee. Ze wassen en snijden bijvoorbeeld groente en fruit. Goed voor de smaakontwikkeling en om te leren samenwerken.

‘Smakelijk eten, smakelijk drinken
Hap hap hap, slok slok slok
Dat zal lekker smaken, dat zal lekker smaken
Eet maar op en drink maar op’