​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Meest gestelde vragen over het coronavirus

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen met betrekking tot het coronavirus en onze kinderopvang.

Nauw contact met de GGD
Om het virus te signaleren en de mogelijke verspreiding ervan te voorkomen, hebben wij regelmatig contact met de GGD. Wij volgen de adviezen van de GGD, het RIVM en de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Information about the coronavirus and child care in English
With the help of this decision tree you will be able to determine whether a child that has a cold, is or is not allowed to attend child care or primary school. In this document you can also find answers to questions such as: how long should a child stay at home? And when should a child be tested? If you have any questions or doubts. you can call us on 088 233 7000 or send an e-mail to kindercentrum@berendbotje.nl.

1. Voor welke doelgroep is Berend Botje op dit moment geopend?

• Kinderen van wie één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep, komen in aanmerking voor de noodopvang. Welke beroepen hieronder vallen, lees je hier.

• Gezinnen die extra zorg nodig hebben, kunnen ook gebruik maken van de noodopvang. Dit gaat in overleg tussen deze ouder(s) en de locatieleidinggevende.

Noodopvang is alleen beschikbaar voor kinderen van ouders die een contract hebben met Berend Botje en voor het aantal uren dat in het contract is afgesproken. Let op: Dit is dus anders geregeld dan de situatie in het voorjaar.

2. Wat zijn de gevolgen voor de opvang als ik in een risicogebied ben geweest?

Ben jij onlangs in een land of gebied geweest dat het RIVM heeft aangemerkt met een oranje reisadvies? Dan dienen volwassenen 10 dagen thuis in quarantaine te verblijven, als je weer in Nederland bent. Klik door voor meer informatie. Om welke landen en/of gebieden het gaat, vind je hier.

De kinderen die tussen 16 december en 8 februari 2021 gebruik maken van noodopvang bij Berend Botje, mogen naar de opvang komen.  Voor het ophalen en eventueel brengen kunnen ouders de hulp van anderen inschakelen.

Ben je gastouder, dan kan je dus gedurende die 10 dagen dat je in quarantaine bent geen opvang bieden. We vragen je in dit geval om zelf zo spoedig mogelijk jouw klanten en je bemiddelingsmedewerker hierover te informeren.

3. Welke maatregelen zijn er genomen om de veiligheid zo veel mogelijk te garanderen?

Om de veiligheid van de kinderen, de ouders en onze medewerkers op de kindercentra zo veel mogelijk te garanderen hebben we een aantal aanvullende maatregelen genomen. Daarnaast geldt een aantal specifieke locatiegebonden maatregelen.

       Algemene maatregelen

 • Ouders en medewerkers houden 1,5 meter afstand van elkaar. Dit geldt ook voor ouders onderling. Medewerkers onderling proberen zich hier zoveel mogelijk aan te houden.
 • Voor kinderen onderling en tussen medewerkers en kinderen geldt geen afstand van 1,5 meter.
 • Wanneer kinderen gezondheidsklachten hebben, kunnen ouders met behulp van de beslisboom beoordelen of een kind wel of niet naar de opvang kan (zie ook vraag 3). Ontstaan er klachten tijdens de opvang, dan kan het zijn dat een kind moet worden opgehaald. 
 • Kinderen mogen eveneens niet naar de opvang komen als een van de gezinsleden benauwdheidsklachten of koorts (boven 38 graden Celsius) heeft.
 • Heeft jouw kind noodopvang, maar komt hij/zij een dag niet? Dan verzoeken we je dringend om hem/haar af te melden via de Berend Botje OuderApp. 

       Brengen en halen

 • Volwassenen ontsmetten de handen voordat ze het gebouw binnen gaan en dragen een mondkapje. Desinfecterende handgel is aanwezig op alle locaties.
 • Kinderen worden gebracht en gehaald door maximaal één volwassene.
 • De jas en schoenen van de kinderen worden aan gelaten, deze trekken de medewerkers uit.
 • Baby’s worden overgedragen via de Maxi-Cosi, een wipper of speelkleed. Zo kunnen ouders en medewerkers op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.
 • De overdracht vindt plaats via het logboek. Probeer het mondelinge contact zo beperkt mogelijk te houden tijdens het brengen en halen.

Alle locatiespecifieke afspraken over het brengen en halen van de kinderen zijn gecommuniceerd via de Berend Botje OuderApp.

Gastouderopvang
De extra maatregelen m.b.t. de veiligheid en hygiëne bij de gastouderopvang zijn vastgelegd in een speciaal daartoe opgesteld protocol, zie hiervoor het gast.ouderportaal.

4. Een neusverkouden kind? Check de beslisboom!

Nog maar één beslisboom voor het neusverkouden kind van 0 jaar t/m groep 8
Aan de hand van de beslisboom kun je eenvoudig beoordelen of jouw neusverkouden kind wel of niet naar de opvang kan. Deze beslisboom is gemaakt door BOinK (belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang) in samenwerking met AJN Jeugdartsen Nederland en het RIVM.

Hieronder vind je de meest recente beslisboom.

Bij twijfel kan je uiteraard terecht bij een pedagogisch medewerker op de groep of bel naar 088-2337180.

5. Wat als mijn gastouder geen opvang kan bieden?

Aan de hand van de beslisboom 'Uit of thuis?' voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen kan een gastouder beoordelen wanneer zij wel of geen opvang mag bieden. Heeft jouw kind noodopvang bij een gastouder, maar mag zij geen opvang bieden? Neem dan contact op met je bemiddelingsmedewerker.

 

6. Hoe verloopt de betaling op dit moment?

Voor de stabiliteit van de kinderopvang is het van belang dat je de factuur blijft doorbetalen. Alle ouders die gewoonlijk gebruik maken van kinderopvang en hun factuur ook nu volledig blijven betalen, ontvangen een tegemoetkoming van de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl/Corona-ouders-kinderopvang.

7. Ik heb een vraag, bij wie kan ik terecht?

We horen het graag als je een vraag hebt over het coronavirus en kinderopvang.

 • Gaat jouw kind naar één van onze locaties, dan kun je terecht bij de leidinggevende van jouw locatie, of neem contact op met één van onze collega's van de binnendienst via 088-2337180. Zij helpen je verder.
 • Gaat jouw kind naar een gastouder, dan kun je met vragen terecht bij je gastouder of je bemiddelingsmedewerker.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement of onze privacyverklaring.