​​​​​​
Aanmelden kinderopvang!

Pedagogisch beleid

Kinderopvang van Berend Botje is iets anders dan ‘even oppassen’. Onze gastouders en pedagogisch medewerkers delen de zorg en opvoeding van je kind en nemen die verantwoordelijkheid zeer serieus. Bij dat werk laten we ons inspireren door diverse pedagogische stromingen. De belangrijkste daarvan is Reggio Emilia.

Over Reggio Emilia

Deze pedagogische stroming heeft als uitgangspunt dat kinderen creatieve, onderzoekende mensen zijn vol ideeën en gedachten. Kinderen zijn gericht op communicatie en verkennen de wereld om zich heen. Zij drukken zich niet alleen uit in gesproken en geschreven taal, maar ook via mimiek, geluid, beweging, dans, drama en muziek. Al deze vormen hebben hun eigen kracht en mogelijkheden.

Kinderen leren het meest van elkaar, dus kijken en luisteren naar wat de kinderen zelf bezighoudt is van groot belang. Daar stemmen wij vervolgens de activiteiten op af. Dit vraagt een open en flexibele houding en zorgt voor écht contact met de kinderen. Kenmerkend is ook dat gastouders en pedagogisch medewerkers het onderzoeksproces van kinderen observeren, analyseren en documenteren. Zij delen dit met de ouders, die zo een goede indruk krijgen waar hun kinderen mee bezig zijn en hoe hun ontwikkeling verloopt.

  • Je vindt hier een uitgebreidere weergave van onze pedagogische visie voor opvang bij een kindercentrum.
  • Je vindt hier een uitgebreidere weergave van onze pedagogische visie voor opvang bij gastouders.
  • Je vindt hier een uitgebreidere weergave van onze pedagogische visie PeuterPlus

Honderd talen

Aan de basis aan de visie op pedagogie van Loris Malaguzzi ligt dat kinderen 100 talen (talenten) hebben om zich te ontwikkelen. Hij drukte die gedachte uit in een gedicht. Een uittreksel:

Elk kind heeft honderd talen
honderd gedachten
honderd manieren van denken
van spelen van spreken

Honderd, altijd weer honderd
manieren van luisteren
verwonderen en liefhebben

Honderd vreugden
om te zingen en te begrijpen

Honderd werelden om te ontdekken
Honderd werelden om te verzinnen
Honderd werelden om te dromen

Vragen over opvoeding?

Als je vragen hebt over de opvoeding van je kind of over het beleid en de visie van Berend Botje, kun je in eerste instantie natuurlijk terecht bij de medewerkers op locatie of je bemiddelingsmedewerker. Je kunt ook altijd contact opnemen met onze deskundige orthopedagoog:

   

Kirsten Frazer, orthopedagoog
k.frazer@berendbotje.nl
Tijdens kantooruren bereikbaar op 088-2337193

 

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement of onze privacyverklaring.