De belangrijkste eis is dat je als gastouder weet wat het is om de verantwoordelijkheid voor een kind te dragen. Daarom werken wij alleen met gastouders van 21 jaar en ouder en stellen wij een basistraining van drie avonden verplicht. De overige eisen die we stellen, lees je hier: selectiecriteria gastouders Berend Botje.
Daarnaast stelt de overheid ook bepaalde kwaliteitseisen aan gastouders. Deze vind je op de site van de Rijksoverheid.
Als je voldoet aan alle eisen, dan wordt je geregistreerd in het Landelijke Register Kinderopvang (het LRK). Alle kinderdagverblijven, organisaties voor buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en gastouders die voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet kinderopvang staan geregistreerd in dit register. Het LRK is openbaar en kun je raadplegen via landelijkregisterkinderopvang.nl.
Jouw inkomsten bestaan uit de opvangvergoeding per uur per kind die je ontvangt van de ouder. Als Gastouderbureau Berend Botje geven wij samen met de oudercommissie ieder jaar advies over de hoogte van de opvangvergoeding, of wel het adviesuurtarief. Voor 2022 is dit adviesuurtarief op € 5,41 gezet. Dit tarief is een advies, dus je kunt er als gastouder voor kiezen om een ander uurtarief te hanteren.
Je geeft je inkomsten uit gastouderopvang op onder "Inkomsten uit overige arbeid". Hierover betaal je meestal het reguliere belastingtarief. Het exacte percentage is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wil je hier meer over weten, lees dan onze brochure 'Gastouders & de fiscus'.
In de regel ontvang je het opvanggeld rond de 8e van de maand na afloop van de maand waarin de opvang heeft plaatsgevonden. Omdat wij wettelijk verplicht zijn jou namens de ouders uit te betalen kunnen wij je pas uitbetalen als de betaling van de ouders bij ons binnen is.
Zoals we bij vraag 5 hebben uitgelegd, hebben wij als Gastouderbureau een kassiersfunctie. Als de ouders hun factuur nog niet betaald hebben, dan kunnen wij jou dus nog niet betalen.
Ja, je kan de uren schrijven tot het tijdstip dat het kind eigenlijk opgevangen zou worden i.v.m. beschikbaarheid.
Ja, deze kun je jaarlijks rond eind februari/begin maart downloaden via het klantenportaal gast.ouderportaal.nl.
Je hebt van ons unieke inloggegevens gekregen voor het gastouderportaal. Dit is een beveiligde omgeving. De link voor het klantenportaal is gast.ouderportaal.nl. Op dit gastouderportaal (klantenportaal) kun je o.a. de opvanguren invullen en accorderen en hier kun je documenten inzien zoals protocollen, facturen en jaaropgaven.
Hoeveel kinderen je mag opvangen hangt af van de leeftijd van de kinderen. Let hierbij wel op dat je je eigen kinderen tot 10 jaar mee moet tellen als zij aanwezig zijn tijdens de opvang. Ook vriendjes en vriendinnetjes tot 10 jaar die tijdens de opvang aanwezig zijn, tellen mee.
De wettelijke aantallen zijn als volgt:
Houd er bij bovenstaande maxima wel rekening mee dat je nooit meer dan vier kinderen onder de 2 jaar mag opgevangen (inclusief je eigen kinderen). En van die vier mogen er maximaal twee kinderen jonger zijn dan 1 jaar (inclusief je eigen kinderen).
We houden bij het bepalen van het maximale aantal gastkinderen altijd rekening met de landelijke vastgesteld voor de gastouderopvang. Maar daarnaast kijkt de bemiddelingsmedewerker voor een plaatsing ook naar de geschiktheid van je opvangruimte en je expertise als gastouder. Is er voldoende speelruimte? Welke zorg heeft een kind nodig en kan je dit bieden? Het kan zijn dat de bemiddelingsmedewerker aangeeft dat je minder kinderen kunt opvangen dan de landelijke norm.
Nee, dat hangt er vanaf. Als een kind ziek is kan het niet altijd naar de gastouder. Je hebt als gastouder niet altijd voldoende ruimte en mogelijkheden om een ziek kind de zorg en aandacht te geven die het nodig heeft. Je zult dus per keer moeten bekijken en overleggen met de ouder of je plek heb om het zieke kind op te vangen.
Het is belangrijk dat je hierover voordat je een overeenkomst sluit met een ouder, duidelijke afspraken over maakt.
Dit is moeilijk aan te geven, omdat elke situatie verschillend is vanwege het samenspel van vraag en aanbod.